Віктор Шумада: Вимагаємо у влади захистити фінансову самостійність громад!

Опубліковано:
2 Листопада, 2021

За ініціативи фракції «Європейська Солідарність» у Тернопільській районній раді, сесія районної ради підтримала ініціативу щодо захисту реформи децентралізації та спроможності громад.

Читайте також

Віктор Шумада: Неспроможність Уряду Зеленського довела економіку країни до того, що під загрозу скорочення потрапляють 130 тис. медпрацівників
«Для нас пріоритет – людське життя», – «Європейська Солідарність» підготувала програму із п’яти кроків соціального захисту українців
Віктор Шумада: Пенсіонери, які отримують мінімальну пенсію, повинні отримати її підвищення і вже в листопаді – виплату так званої 13-ої пенсії! (відео)

«Ініційований «слугами народу» законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу України (№6062) – це спроба поховати фінансову децентралізацію та інфраструктурні проекти на місцевому рівні. Джерела доходів бюджету розвитку планується закріпити за загальним фондом місцевих бюджетів. Це означає, що громади не зможуть зберігати кошти на депозитних рахунках, не зможуть належно планувати розвиток. Адже саме з бюджетів розвитку фінансуються капітальні видатки громад, які спрямовуються на: соціально-економічний розвиток, виконання інвестиційних проектів, будівництво, капітальний ремонт та реконструкцію об’єктів соціально-культурної сфери – шкіл, дитсадків, лікарень, житлово-комунального господарства, будівництво газопроводів і газифікацію населених пунктів, придбання шкільних автобусів та автомобілів швидкої медичної допомоги, тощо», – пояснив голова фракції ЄС у районній раді Віктор Шумада.

Він також зауважив, що даним законопроектом передбачається:

  1. Залишки освітньої субвенції, яка не використана протягом року, буде повертатися до державного бюджету. Якщо місцева влада зекономила освітні кошти і може спрямувати їх на інші освітні потреби, то це стане неможливим, бо ці кошти будуть вилучатися.
  2. Передбачається, що так званий бюджет розвитку, з якого фінансуються різні інфраструктурні, соціальні проекти розвитку громад, буде зараховуватися до загального фонду місцевого бюджету. Відповідно, неможливо буде громаді спланувати розвиток інфраструктури, навіть неможливо буде розмістити кошти на депозиті в банку.
  3. Також передбачається, що надходження від викупу земельних ділянок державної та комунальної власності ділитимуть: 70% – держбюджет, 30% – місцевий бюджет. Тобто, фактично, продаючи комунальну землю, кошти будуть спрямовуватися до державного бюджету.

«Тому ми звернулися до Уряду, до Верховної Ради України не знищувати фінансову самостійність громад, щоб громади мали можливість розвиватись», – акцентував Віктор Шумада.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #шумада
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: