Тернопільські медики: картопля може нашкодити здоров’ю людини

Опубліковано:
1 Серпня, 2018

Картопля для українці – продукт надзвичайно популярний і для багатьох – улюблений. Проте, зауважують лікарі, цей овоч може бути шкідливим для здоров’я людини.  

«Офіційна думка медиків поки така: в картоплі дуже багато крохмалю, який перетравлюється до цукрів і цим сприяє збільшенню ваги і всіх хвороб, з нею пов’язаних, – цукрового діабету 2-го типу, гіпертонії, атеросклерозу з інфарктами і інсультами. Механізми розвитку цих хвороб багато в чому спільні, і часто вони бувають всі разом у одного пацієнта. Лікарі не без чорного гумору називають це «смертельним квартетом». Всесвітня організація охорони здоров’я спеціально обумовлює, що через великий вміст крохмалю картопля не входить в число корисних дарів природи на відміну від овочів, фруктів і зелені. Недавні наукові дослідження ці погляди підтримують. «На Заході проводилися дослідження, в яких спостерігали 4 млн. осіб, – було виявлено, що картопля сприяє розвитку діабету, – розповідає лікар-ендокринолог, дієтолог, творець авторської програми харчування Вадим Крилов. – У тих, хто споживав її 2-4 рази на тиждень ризик діабету був вище на 7% в порівнянні з тими, хто їв її не частіше одного разу на тиждень. А у тих, хто харчувався нею кожен день і частіше, ризик був вище на 33%.

Кожні 3 порції в тиждень запеченої, вареної картоплі або пюре збільшували ризик на 4%. А 3 порції картоплі фрі (або смаженої) – на 19%, за рахунок жиру вона виявилася самою шкідливою. Такий ефект дає не тільки картопля, а й будь-який продукт, який сприяє розвитку ожиріння і, отже, виникненню цукрового діабету 2-го типу. І тому, якщо ви зовсім не будете їсти картоплю, але в раціоні буде солодка, жирна і багата легкозасвоюваними вуглеводами їжа, ризик діабету теж буде високий».

Читайте також

Тернопільські лікарі: щоб робити, аби не пітніти у спеку?
Тернопільські лікарі: що має бути в аптечці, яку ви берете на відпочинок?
Тернопільські лікарі: як підготуватися до акліматизації під час відпочинку в іншій країні?
Тернопільські лікарі: яка дієта потрібна при артрозі?

Ще одне свіже дослідження 187 тис. американців показало, що картопля сприяє розвитку гіпертонії. Ті, хто їв варену, смажену або запечену картоплю не менше 4 разів на тиждень, на 11% частіше мали високий тиск в порівнянні з тими, хто їв її дуже рідко. Негативний ефект картоплі фрі був ще вище – 17%.

Як це виправити? Останнім часом вчені все частіше пишуть про корисні властивості картоплі. Як це можливо? Адже в основі картоплі величезна кількість некорисного і надлишкового в нашому харчуванні крохмалю: кожна бульба на 80% складається з води, і якщо цю воду прибрати, то крохмалю буде більше 90%, а все інше – дрібниці. Але, виявляється, ці дрібниці можуть перетворюватися в щось значне. Допитливі американці підрахували, що в складі картоплі вони споживають 25% усіх поліфенолів – корисних антиоксидантів, що захищають серце, судини, перешкоджають старінню і розвитку раку. Для порівняння: з помідорів отримують 15% поліфенолів, брокколі – 10,5%, цибулі – 7,9%, моркви – 4,6%. А в цих дарах природи їх дуже багато. Як це пояснити? Картоплі їдять і будуть їсти набагато більше, ніж цих овочів (багато людей відмовляються від великого споживання овочів через смакові переваги і ціни – вони дуже дорогі), і в результаті більшу частину поліфенолів вони будуть отримувати з неї. Вчені це добре розуміють, і зараз їх зусилля спрямовані на те, щоб зробити картоплю менш шкідливою. Для цього є два шляхи.

Перший – виводити сорти з великою кількістю поліфенолів та інших корисних речовин і меншим – крохмалю. Класичний приклад – картопля фіолетового кольору на розрізі. Таке забарвлення їй забезпечують суперкорисне антоціани – це одні з найпотужніших поліфенолів.

Другий шлях – використовувати такі способи приготування картоплі, які знижують засвоєння крохмалю. Такий крохмаль називають резистентним (стійким), перетравлюється він гірше. В результаті засвоюється він не повністю, а цукор в крові підвищується повільніше і менше. Тому страви з «резистентною» картоплею менше сприяють розвитку ожиріння і пов’язаного з ним букетом хвороб.

Сьогодні вже детально вивчено вміст резистентного крохмалю в картоплі, приготованої різними способами. Найменше його в вареній картоплі і в пюре – до 3%. Запечена в духовці картопля містить резистентного крохмалю як мінімум удвічі більше – 6%. Ще більше його в картоплі, приготованій у мікрохвильовці, – 7%. Але і це не межа, в картоплі фрі і смаженій його 9%. Але, на жаль, ці настільки улюблені багатьма страви – не вихід з положення: в них дуже багато жиру, і через це вони сприяють збільшенню ваги.

Є способи збільшити вміст резистентного крохмалю. Наприклад, холодильник. Якщо потримати готову страву з картоплі в холоді 24 години, то такого крохмалю в ній побільшає в 1,5-4 рази. Звичайно, не всі люблять холодну або розігріту повторно картоплю, але на що не підеш заради здоров’я. Вона відмінно підходить для салатів. І тут є ще один спосіб утруднити засвоєння крохмалю в травному тракті – обов’язково додавайте в такі салати оцет. А можна взагалі додавати до готового картоплі соус на основі оцту або зробити картоплю фрі по-китайськи, вона найкорисніша:

Поріжте картоплину тонкою соломкою, покладіть її на гарячу сковороду з олією, додайте перець, соєвий соус і оцет. Смажте, постійно помішуючи, 4-5 хвилин. Взагалі, добре привчати себе до нових страв з картоплі – так ви скоро станете помічати, що варена картопля і пюре – це не тільки саме некорисне, але і не найсмачніше. Наприклад, зараз вчені-дієтологи радять частіше готувати і їсти в мундирі будь-яку картоплю, а не тільки молоду. Для цього достатньо вимити картоплини жорсткою щіткою. Адже основні корисні речовини містяться в шкірці», – зазначає заступник директора ТОЛЦ МОЗ України Юрій Дементьєв.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #картопля, #лікар, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: