Тернопільські лікарі: що має бути в аптечці, яку ви берете на відпочинок?

Опубліковано:
17 Червня, 2018

Тернопільські лікарі наголошують, що їдучи на відпочинок, обов’язково треба мати з собою аптечку із необхідними медикаментами, адже часто трапляються дрібні травми і нездужання. Та  іноді люди не знають що саме варто туди покласти. Фахівці Тернопільського обласного лабораторного центру дали рекомендації щодо наповнення аптечки туриста або людини, які їде на відпочинок:  

Дрібні травми

Ранки і садна важливо якомога швидше обробити антисептиком. Після цього на ранку або подряпину бажано накласти бактерицидний пластир. Також в аптечці на випадок травм повинні бути стерильні серветки і бинт.

Мірамістин

Випускається у формі розчину і спрею. Ефективно запобігає інфікуванню ран і опіків. Може застосовуватися для полоскання рота і горла при запаленні. Використовується також в індивідуальній профілактиці захворювань, що передаються статевим шляхом.

ПВ-Леккер

Містить перекис водню. Являє собою пристрій, схожий на маркер. Призначений для обробки невеликих поверхневих ран, саден, порізів, для зупинки дрібних кровотеч з поверхневих ран.

Хлоргексидин

Розчин, який очищає і дезінфікує шкіру, не викликаючи її пошкодження. Застосовується для обробки ран, опіків, саден. Може також бути використаний для лікування виразок в порожнині рота, запалення ясен, дезінфекції знімних протезів. Доступний за ціною.

Проблеми з травленням

На випадок проносу, отруєння і здуття живота в аптечці необхідно мати ентеросорбенти. При неважких розладах травлення їх часто буває досить для одужання.

Біле вугілля актив, полісорб, ентеросгель

Класичні ентеросорбенти з високою ефективністю. Зв’язують і виводять з організму хвороботворні бактерії і їх токсини, лікарські препарати, отрути, солі важких металів та інші шкідливі речовини. Тим, хто вважає за краще таблетки, а не рідкі форми препаратів, краще придбати Біле вугілля актив. При нудоті його легше проковтнути.

Однак якщо діарея виражена, виникла від вживання неякісної їжі, зараженої бактеріями, необхідні препарати з антимікробну дію.

Ентерофурил, Стопдіар, Ерсефуріл

Антимікробні препарати, що знищують бактерії-збудники кишкової інфекції. Не всмоктуються з кишечника в кров, в зв’язку з чим викликають менше побічних ефектів, ніж традиційні антибіотики.

Внаслідок переїдання нерідко виникає печія. Усунути її допоможуть антациди. Виберіть один з найбільш підходящих вам засобів.

Гастал, Гевіскон, Фосфалюгель

Всі препарати ефективні як швидка допомога при печії. Гевіскон дозволений вагітним. Фосфалюгель має не тільки кислотонейтралізуючу, але і обволікаючу дію. Використовується не тільки при печії. Може також зменшувати діарею.

Для профілактики проблем з підшлунковою залозою і кишечником бажано мати при собі препарати травних ферментів.

Пензітал, Мезим, Креон 10000

Препарати поліпшують засвоєння їжі, тим самим розвантажуючи підшлункову залозу. Після прийому таблеток і капсул зменшується тяжкість в животі, знижується утворення газів в кишечнику.

На випадок появи під час відпустки спазмів і болів в животі в аптечці обов’язково мати спазмолітики.

Дротаверин, Но-шпа форте, Метеоспазміл

Дротаверин і Но-шпа форте мають одну діючу речовину – дротаверин. Вони застосовуються при різних коліках (печінковій, нирковій, кишковій), метеоризмі, хворобливих місячних. Метеоспазміл зазвичай використовують при болях в животі, що супроводжуються підвищеним газоутворенням, відрижкою, нудотою.

Кон’юнктивіти

Влітку очі запалюються набагато частіше, ніж взимку. Провокувати бактеріальний кон’юнктивіт можуть купання в водоймах із забрудненою водою, синдром сухого ока, вірусні і алергічні кон’юнктивіти. Покладіть в аптечку один з препаратів з антибактеріальною дією.

Офтальмоферон, Окомістин, Левоміцетин

Левоміцетин надає в основному антисептичну дію. Препарат Окомістин допомагає і при бактеріальних, і при вірусних захворюваннях очей. При вірусних і алергічних захворюваннях очей офтальмологи рекомендують очні краплі Офтальмоферон – високоактивний оригінальний препарат рекомбінантного інтерферону. Володіє широким спектром противірусної активності, протизапальною, імуномодулюючою, протиалергічною, регенеративною дією та місцевим анестезуючим ефектом. Офтальмоферон дозволений до застосування дітям і дорослим. Це важливо, тому що багато очних крапель мають обмеження до використання у дітей.

Опіки

Опіки, особливо сонячні, частий супутник літнього відпочинку. Прискорити одужання після опіків допоможуть засоби з пантенолом. Ви можете вибрати один з представлених нижче препаратів.

Д-пантенол (крем, мазь, спрей), Бепантен (крем, мазь), Пантенол (аерозоль)

Препарати стимулюють загоєння пошкоджених тканин, у формі аерозолів і крему швидко всмоктуються. Застосовуються при різних опіках, в тому числі при сонячних, дрібних пошкодженнях шкіри. Можуть також використовуватися для профілактики і лікування сухості шкіри, щоденного догляду за обличчям, руками. Найбільш доступний за ціною Пантенол.

Алергія

Під час подорожей можливі реакції на пилок незнайомих рослин, укуси комах, незвичні фрукти і овочі. Тому у вас під рукою завжди повинен бути один з нижче перелічених протиалергічних препаратів.

Фексофенадин (Фексадін), дезлоратадин, хіфенадін, сехіфенадин, левоцетиризин

Всі засоби є сучасними потужними протиалергічні препаратами для лікування алергічного нежитю, кропив’янки та інших проявів алергії. Дія починається протягом 30 хвилин після прийому всередину і триває протягом доби. Мають низьким ризиком розвитку сонливості. Обов’язково запасіться і антисептиком, як мінімум одним із запропонованого списку.

Екстрена допомога

Бажано також покласти в аптечку препарати для надання екстреної допомоги при серцевому нападі і непритомності. Вони стоять зовсім недорого, але можуть стати в нагоді в критичній ситуації вам, вашим сусідам або гостям. До таких засобів відносять нітрогліцерин, що знімає напад болю в серці, і нашатирний спирт, що приводить до тями при непритомності. До того ж нашатирний спирт, наполовину розведений водою, можна застосовувати місцево. Він добре зменшує свербіж, що виникає після укусів комах.

Також у вашій дачній і похідній аптечці повинні бути класичні знеболюючі для зняття головного і зубного болю (Анальгін, Цитрамон або Нурофен) і набір ліків для лікування хронічних захворювань членів вашої сім’ї. Гіпертоніки повинні завжди мати ліки для зниження артеріального тиску, астматики – препарати, що знімають напад, діабетики – цукрознижуючі таблетки.

Літні застуди

В аптечці відпускника обов’язково повинні бути протизастудні ліки: жарознижуючі препарати та місцеві судинозвужувальні засоби від нежитю. Тим, хто страждає від загострень герпесу, знадобляться противірусні мазі на основі ацикловіру. Виберіть для аптечки один жарознижуючий засіб, один спрей для лікування нежиті і при необхідності противогерпетичну мазь.

Ринза, Терафлю від грипу та застуди, Фервекс

Ринза і Терафлю від грипу та застуди містять протиалергічний компонент і речовину, що зменшує закладеність носа. Призначені для лікування простудних захворювань, які супроводжуються високою температурою і сильним нежитем. Фервекс не містить кофеїну і судинозвужувальних речовин, тому може використовуватися при гіпертонії та інших серцево-судинних захворюваннях.

Грипферон

Оригінальний препарат рекомбінантного інтерферону для профілактики і лікування грипу та ГРВІ. Блокує розмноження будь-яких вірусів, які потрапляють в організм через дихальні шляхи. Випускається у формі назальних крапель і спрею і показаний всім членам сім’ї, включаючи дітей з перших днів життя і вагітних жінок.

Лазолван рино, Нокспрей, Маример, Отривін

Препарати для місцевого лікування нежиті з судинозвужувальну дію. Рекомендується використовувати за потребою, відповідно до інструкції і не довше 5-7 днів. Лазолван рино економічний у використанні. Судинозвужувальний ефект препарату починається через 5 хвилин після впорскування і триває до 8-10 годин. У пацієнтів не виникає відчуття дискомфорту в носоглотці, властивого більшості судинозвужувальних крапель і спреїв.

Ацикловір, Герпевір, Фенистил

Протигерпетичні препарати, в складі яких міститься противірусний ацикловір. Здатні запобігати появі бульбашкового висипу на губах, якщо почати їх застосування відразу ж при появі перших ознак герпесу. При нанесенні Феністил Гелю на шкіру зменшується свербіж і подразнення, що супроводжують шкірні алергічні реакції. Препарат має також місцевоанестезуючі властивості та охолоджує шкіру при нанесенні», – розповідає заступник директора ТОЛЦ МОЗ України Юрій Дементьєв.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #аптечка, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #травма
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: