Найперші ліки, які призначають медики пацієнтам, у яких артроз – це дієта. Адже чим менше вага – тим легше суглобам. Як саме варто харчуватися при цьому захворюванні – розповів заступник директора ТОЛЦ МОЗ України Юрій Дементьєв. 

«Заборони скасовуються

При багатьох захворюваннях лікарі призначають хворим дієту. Наприклад, при серцевих захворюваннях виключається сіль, при діабеті – цукор, при подагрі – м’ясо, шпинат і пиво. А ось при артрозі ніяких категоричних заборон немає, і відмовлятися від улюблених продуктів, як і їсти те, що не подобається, не буде потрібно. І хоча немає жодного продукту харчування, який би допомагав запобігати руйнуванню суглобів (на жаль, як показали дослідження, холодець і желе в цій справі теж не помічники), але зате серед того, що ми їмо, немає нічого такого, що призводило б до дегенеративного процесу в суглобах або погіршувало б перебіг артрозу. Раніше, правда, вважалося, що це захворювання розвивається від великої любові до пасльонових (помідорів зокрема) або від пристрасті до солоної їжі, але пізніше численні дослідження довели, що ніякого зв’язку з гастрономічними уподобаннями і руйнуванням суглобів немає. Їсти можна все. Але в розумних кількостях. А краще зовсім в невеликих. Адже, за всіма світовими рекомендаціями, два найефективніших методи лікування артрозу – це лікувальна фізкультура, спрямована на зміцнення м’язів, що оточують той чи інший суглоб, а також контроль ваги.

Читайте також

Тернопільські лікарі розповіли, які ранні овочі та зелень найбільше вбирають нітрати
Тернопільські лікарі: коли і як варто вживати антибіотики
Тернопільські лікарі: чому потрібно їсти часто і малими порціями?

Тому дотримуватися харчових обмежень все-таки доведеться. Але зате вибирати дієту можна на свій смак. Однак бажано, щоб вона була здоровою і збалансованою (містила всі необхідні елементи: жири, білки, вуглеводи, вітаміни і мінерали), адже якщо від раціону харчування здоров’я суглобів практично не залежить, то стан більшості органів і систем залежить, і ще й як.

 Золотий стандарт харчування

Оптимальною системою харчування для людей, які бажають скинути вагу і тим самим полегшити навантаження на суглоби, а заодно зміцнити здоров’я в цілому, є середземноморська дієта. Це традиційний раціон жителів Італії, Іспанії, Франції, Греції та Близького Сходу. Її обожнюють дієтологи і вважають золотим стандартом харчування практично всі лікарі, так як в ній є все необхідне для підтримки здоров’я організму, немає нічого шкідливого і, крім того, така дієта дуже різноманітна і смачна. Завдяки їй можна:

безпечно знизити вагу;

захистити серцево-судинну систему (у тих, хто слідує середземноморській дієті, ризик отримати інфаркт міокарда набагато нижчий, ніж навіть у прихильників знежиреного харчування);

поліпшити роботу мозку (харчування за середземноморським типом скорочує кількість випадків пошкодження кровоносних судин головного мозку);

зміцнити зуби і кістки (середземноморська дієта викликає підвищення концентрації в організмі сироватки остеокальцину, зміцнює скелет);

контролювати рівень цукру в крові.

На користь такої унікальної системи харчування говорить і той факт, що в 2010 році ЮНЕСКО визнало середземноморську дієту національною культурною спадщиною.

Натуральна користь

Суть середземноморської дієти в тому, щоб їсти натуральні продукти: фрукти, овочі, цільне зерно, боби і горіхи, ягоди. На день необхідно вживати 3 невеликі порції фруктів і 6 порцій овочів. Все, що можна з’їсти сирим, треба вживати в такому вигляді. Все інше краще приготувати на грилі або на пару. Замість цукру – трохи меду. Замість вершкового масла – оливкова олія (або лляна). Інші продукти тваринного походження зменшити: червоне м’ясо – не частіше 1 разу на тиждень, в решту часу можна їсти морську рибу, морепродукти, яйця і нежирну птицю (потроху, звичайно, і не все разом). Морепродукти і оливкова олія багаті корисними для серця омега-3 жирними кислотами, морська риба – вітаміном D. Для настрою можна за вечерею пропустити стаканчик якісного червоного сухого вина. У ньому, так само як і в овочах, фруктах і ягодах, багато антиоксидантів, які корисні для здоров’я і захищають від старіння.

Ну а для того щоб підтримати і покращити стан суглобів при артрозі, потрібно приймати хондропротектори (препарати глюкозаміна і хондроїтину сульфату). Хондроітин сульфат і глюкозамін є природними компонентами тканин суглобів. Вони покращують обмін речовин в хрящовій тканині міжхребцевих дисків і суглобів, пригнічують запалення і допомагають зупинити дегенеративні процеси. А ще й знеболюють. Найбільш ефективні вони при тривалому і регулярному застосуванні», – каже Юрій Деменьтьєв.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #лікар, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #порада, #продукти, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»
21:11, 6 Травня, 2024

Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»

Блоги

ТОП новини тернопільщини: