Бережанський замок порівнювали із королівським замком в Кракові, називаючи його Східний Вавель.          Бережанський замок був зведений за кошти родини Сенявських у XVI-XVIII ст.

Сенявські гербу Леліва були спольщеним українським шляхетським родом Польського королівства й Речі Посполитої. Родове прізвище походить від назви родового поселення – Сеняви у Галичині. Одним з перших відомих представників роду є Гунтер з Сеняви, суддя з Львівської землі (помер 1494 р.). Бережанський замок став одним з родових «гнізд» роду Сенявських. Сьогодні нащадків шляхетського роду на жаль немає, бо основна його гілка згасла в 1762 року.

Читайте також

Тернопільська синагога на ретро світлинах
Тернополяни на ретро світлинах салону «Аделя»
Тернопільське дитинство братів Ашкеназі
Бариш в 1920-1930-х роках

Окрім замку в Бережанах, Сенявські звели в 1554 році Замковий костел Святої Трійці, який в майбутньому став родовою усипальницею Сенявських.

Розглядаючи генеалогію представників роду Сенявських, варто зауважити, що вони були пов’язані шлюбами з впливовими родинами, такими як: Ягеллони, Язловецькі, Радзивілли, Бучацькі-Творовські, Потоцькі, Чорторийські.

Бережанський замок був побудований в стилі ренесансу. Місце для його побудови вибрали в глибокій заболоченій річковій долині на острові, утвореному двома рукавами річки Золота Липа.

Замок постійно укріплювався. Так в 1570 році він був розбудований, а в  1619-1622 рр. італійські архітектори перебудували його за новоголландською системою. Замок був укріплений додатковими бастіонними фортифікаційними укріпленнями. Будівничі звели чотири бастіони, а в’їзд до замку облаштовано через равелін.

Равелін являє собою допоміжну фортифікаційну споруду, розташовану найчастіше перед ровом фортеці між бастіонами. Равелін служив для прикриття фортечних мурів від артилерійського вогню, атак противника, а також для зосередження військ гарнізону перед вилазкою. Равелін являв собою кам’яну (цегляну) огорожу з казематами для стрільців або складався з рову і валу (звичайно з кам’яним облицюванням). Равеліни використовували у воєнних цілях з XVI ст. до кін. XIX ст.

Також підступи Бережанського замку були захищені водою. Замок мав форму п’ятикутника з чотирма оборонними вежами. Лише три вціліли до нашого часу.  За периметром замку йшли житлові будинки. До замку вів перекидний ланцюговий міст.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Джерело фото: https://polona.pl, http://pauart.pl

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #бережани, #замок, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #ретро, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: