Бариш в 1920-1930-х роках

01.09.2017 14:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко

Село Бариш в Бучацькому районі Тернопільської області мало статус міста до Другої світової війни. Із 1904 року там діяли каса ощадності та позичок, а з 1912 року товариство «Січ». Діяли 7-класова чоловіча та жіноча утраквістична школи, 2 школи експоновані 2-класові, де мова викладання була польська.

Були братства тверезості і братство Найсвятішого Серця Ісуса Христа, Марійська Дружина Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії, парафіяльна читальня «Скала».

Читайте також

Борщів на старих листівках
Як навчали в Бережанській гімназії: ретросвітлини

Представлені світлини належать родині Свидригайло-Свідерським, які проживали в Бариші, де володіли фільварком, млином та гуральнею (спиртово-горілчаний завод).

 Навколо родинного будинку був розбитий парк в англійському стилі. Будинок був одноповерховий, з часом були прибудовані колони та широкі сходи (фото № 8 і 9). Родинний маєток Свидригайло-Свідерських охоплював 400 гектарів земель навколо Бариша.

В 1939 році до Баришу прийшла радянська влада. Родина Свидригайло-Свідерських була заарештована, репресована і заслана до Казахстану.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Джерело фото: http://www.smolec.pl, http://www.foto.karta.org.pl


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі