10 фактів про першого предстоятеля Української помісної церкви Епіфанія

Опубліковано:
15 Грудня, 2018
У Софії Київській у суботу, 15 грудня, на Об’єднавчому соборі обрали першого предстоятеля Автокефальної Помісної Православної Церкви України. Главою церкви став митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній.

Eспресo.TV вирішив нагадати найголовніше про очільника Української помісної церкви.

1. Епіфаній (Сергій Думенко) народився в селі Вовкове Іванівського району Одещини. Його дитячі роки пройшли в селі Стара Жадова Сторожинецького району Чернівецької області. Зараз йому 39 років.

Читайте також

Українська церква об’єдналася

2. Епіфаній вивчав філософію в Афінах та богослов’я у Києві. Свою церковну кар’єру він розпочав на Рівненщині.

3. Його знання грецької мови може бути суттєвим плюсом у стосунках з Константинополем. В одному зі своїх інтерв’ю Епіфаній казав, що на дозвіллі займається перекладами. Зокрема, він перекладає українською мовою праці святих отців.

4. У 2003-2005 рр. Епіфаній був секретарем ще одного вихідця з Буковини, нині покійного митрополита Рівненського і Острозького Данила. Данило неодноразово зустрічався з патріархом Константинопольським Варфоломеєм і був серед головних учасників переговорів по визнанню УПЦ КП світовим православ’ям.

5. Кар’єра Епіфанія почала зростати у 2008 році. 5 січня 2008 року він був призначений секретарем патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета. А вже 30 травня 2008 року Епіфаній став керуючим справами Київської Патріархії.

null

6. 28 червня 2013 року Епіфаній став митрополитом Переяслав-Хмельницьким і Білоцерківським. Саме цю посаду він займав до свого обрання предстоятелем Автокефальної Помісної Православної Церкви України. Також Епіфанія обрали тоді намісником та місцеблюстителем патріарха Філарета на випадок його смерті чи хвороби.

7. У науковому доробку митрополита Епіфанія понад 50 наукових публікацій, зокрема кілька монографій з православного богослів’я. Епіфаній є також активним громадським діячем, який бере участь у багатьох наукових і просвітницьких заходах.

 

8. Епіфаній є давнім прихильником створення Української помісної церкви. Ще у жовтні 2013 року він заявив: “Рано чи пізно, але народ України матиме свою Помісну православну церкву, як має державу, президента, уряд, військо, гімн, герб, прапор. Це неминуче”.

9. Також у жовтні 2013 року Епіфаній вказував, що після обрання президентом Віктора Януковича “всі насторожилися”, і проросійські сили пішли в наступ. Одним з проявів цього наступу стали пропозиції зняти з реєстрації Київський патріархат.

10. До свого обрання очільником Української помісної церкви митрополит Епіфаній рідко давав інтерв’ю і мало розповідав про свою родину, звички чи уподобання. Епіфанія розглядають як представника Філарета, який може таким чином зберегти вплив на помісну церкву. Зазначимо, що Вселенський патріарх Варфоломій наполіг на тому, щоб нинішні предстоятелі УПЦ (КП) – Філарет та УАПЦ – Макарій не висували своїх кандидатур на очільника нової об’єднаної церкви. 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #епіфаній, #собор, #томос, #церква
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: