У Монастирському районі лише вістрянське сільгосппідприємство, директор Степан Миськів розвиває тваринницьку галузь. На місцевій молочнотоварній фермі утримують й доглядають 300 голів великої рогатої худоби. Серед них 145 дійних корів високопродуктивної чорно- рябої породи. Середній надій навіть у ці зимові дні складає 12 кг молока на корову. Щоденно на львівське ТОВ « Галичина» відправляють 2-1,800 тони молока, щомісяця десь у межах 45 тонн екологічно чистої молокосировини, якісної для споживання. Серед кращих у колективі називають досвідчену доярку Марію Фесьо, доглядача телят Надію Малиняк.

– У нас працює п’ять доярок, дві телятниці.- каже головний зоотехнік Галина Кіндзер. До зимово-стійлового утримання стада підготувалися добре. Усі приміщення побілено, утеплено вікна, двері. наведено лад на території ферми, кормовому дворі. а також виробничих, господарських об’єктах. Заготовили вдосталь сінажу з багаторічних трав , силосу з кукурудзи, сіна для теляток з однорічних трав, соломи, а також концентрованих кормів.

Читайте також

Аграрна Тернопільщина: «Агро-Рось» – успішна візитівка року
Аграрна Тернопільщина:  Стара слава нову любить

У зоні особливої уваги ветеринарний й санітарний захист приміщень, тварин. усієї території, продовжує розмову колеги, молодий ветлікар Зоряна Жонло, донедавна успішна випускниця Бучацького агроколеджу. Хоч молода . але вимоглива й до себе й інших працюючих. У двох тваринницьких приміщеннях тепло, належний клімат для худоби, механізовані усі процеси видалення гною , організовано механізований підвіз соковитих й грубих кормів. Приємно завітати й в лабораторію, де є увесь інструментарій, обладнання для визначення жирності та основних параметрів якості молока. Чистота панує в холодильних ваннах. в прохідних приміщеннях. Організовано систематичне чергування спеціалістів, доярок в усьому видно господарський підхід керівника Степана Миськова.

– В грудні буде вже 22 роки як я працюю директором сільгосппідприємства у Вістрі,- каже пан Степан. Ми в основному вирощуємо зернові культури, гібридну кукурудзу на зерно на орендованих 1250 гектарах землі в селах Вістря, Вербка, Тростянець. Маємо 800 пайовиків у цих населених пунктах Монастирського району, вчасно розрахувалися з ними, хто хотів отримав гроші, а інші -зерно та і продукти сільгоспвиробництва. Надаємо й транспортні послуг, комусь треба виорати город, іншому завезти сіно з поля, або дрова.»

Придністровська земля споконвіків не славилася великим вмістом гумусу в орному шарі грунту, землі суглинки сизі та жовті. борозни. Місцева населення і за колишнього Союзу і зараз в пік трудовляної міграції до країн Євросозу свої сили й молодість віддають піднімаючи економіку сусідніх держав. – Вже важко знайти доярку на ферму, слюсаря, токаря, коваля, одвічні сільські професії, з сумом каже Степан Михайлович, корінний вістрянин. Але тими дбайливими і і працьовитими руками, що залишаються у рідній стороні родить нива щедра на пшеницю. кукурудзу, горох. Засіяли 140 гектарів озимої пшениці, понад 1200 гектарів зяблевої оранки підготували на весну, будемо сіяти гібридну кукурудзу. Окремо кормові культури: 70 гектарів багаторічних трав, 65 гектарів силосної кукурудзи, 84 га озимої пшениці на кормові цілі. У Вістрі впевнено тримають курс на збільшення чисельності поголів’я ВРХ, генетичного і здорового і продуктивного дійного стада, якого щороку оновлюють на 25 відсотків. Така господарська позиція мудрого і виваженого. трудолюбивого керівника місцевих трудівників Степана Миськіва.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #молоко, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #ферма
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: