Аграрна Тернопільщина: «Агро-Рось» – успішна візитівка року

Опубліковано:
9 Грудня, 2018

Як сьогодні пригадую на Дні поля у Настасові, що організувала агрокомпанія «Агропродсервіс». Один із старійшин хліборобського цеху Тернопільського району, заслужений працівник сільського господарства України, мій добрий приятель і чудова людина тоді ще директор ТОВ «Стегниківське» Мирослав Кубант познайомив мене із Олександром Самсоненком. Відвертий погляд, дружній потиск правиці і проникливі очі. Все ,що запам’яталося із перших миттєвостей, але надовго закарбувалося.

Олександр народився в сім’ї військових у місті Потсдам, Німеччина. Він чисто випадково потрапив у с.Качанівку Підволочиського району. Завіз по дорозі на його уже рідну Чернігівщину товариш. Випадково побачивши наші поля, що заросли берізками й бур’янами та чортополохом наші тернопільські чорноземи. Розпочав поліщук з того, що організував бригаду людей . вирубав берізки, найняв трактори і виорав орендовану землю.

null

І відверто сказав селянам Качанівки, Чернелівки, Оріховця, Лозівки, Іванівки: «Я приїду і будемо разом з вами працювати». З того часу минуло шістнадцять літ. Олександр Самсоненко не агроном,не економіст, і на той час був далекий від сільського господарства. Хоч у себе на малій батьківщині він керував колективом у 1200 осіб. Цілеспрямований, чесний, відкритий, скаже слово, як відчеканить. І галичани повірили саме в нього земельні паї орендували жителі сіл Качанівки, Чернелівки, Оріховця, Лозівки та Іванівки усього 1200 пайовиків. Вони заручилися підтримкою , він мандатом довіри до них. 3,4 тисяч гектарів орної землі обробляє ТОВ « Агро- Рось». Основна виробнича діяльність сільгоспвиробників їх працює 74 особи із середньою зарплатою 12 тисяч грн. щомісячно,- рослинницька галузь, насінництво , садівництво. Вже у цьому році сплачено понад 15 млн грн податків у бюджети усіх рівнів і до Пенсійного фонду України.

Усього вже у цьому році в ТОВ « Агро- Рось» вироблено валової сільськогосподарської продукції 17000тонн. Урожайність сільгоспкультур із гектара вище середньої статистичної в Україні на 35- 90 відсотків залежності від культури. Вагомий вклад у цьому комбайнерів Олега Каторожа, Андрія Брохівського, Василя Крамара, Василя Копчука. На імпортних тракторах світових виробників. що обладнані комп’ютерами,навігаторами, картами- схемами полів та іншою електронікою працюють механізатори Володимир Бомба,Олег Цінцірук,Микола Клим Василь Будник, Богдан Крамар, Олег Копачук, Сергій Бурка, а на сучасних вантажних автомашинах водії Ярослав Федик, Олег Нога, Василь Лучко.

Докорінно у ТОВ «Агро-Рось» змінилося після капітальної реконструкції токове господарство.

– Перекрито покрівлю складських та інших виробничих приміщень,- каже його завідувач Андрій Дробенко.На оновлення обладнання, електронних ваг, зерносушильного комплексу, лабораторії. Заасфальтовано території, під’їздні шляхи процеси приймання і розвантаження автомашин на це все адміністрація виділила не один мільйон обігових коштів. Старанний і працьовитий наш невеликий колектив завскладом Олег Заяць. лаборант Оксана Щур, водії Борис Царик, Ігор Загрибельний, Володимир Шаварин, оператори Павло Витко, Микола Драгомирецький, Володимир Демчук, Володимир Сосніцький, Василь Грушка.

За словами директора Михайла Сая, господарство також спеціалізується на вирощуванні насіння зеленого і жовтого гороху та озимої пшениці. На нинішній день для реалізації мають насіння озимої пшениці сортів»Скаген»,»Тобак», «Бонанза». Щоб довести до відповідних кондицій увесь посівний матеріал в Качанівці ще заздалегідь змонтували три зерносушарки польського, фінського і американського виробництва .

У Качанівці Олександр Самсоненко разом з своїми колегами – однодумцями посадив на 42 гектарах фруктовий сад ,де ростуть і плодоносять до 9 сортів осінніх та зимових яблук вітчизняного та імпортних сортів. Цьогоріч заврожаїлися яблуками і солодкою ягодою Самсоненкові сади не на срібній Росі, а на мальовничому Поділлі у славних горах Медоборах. Також посадили 10 гектарів смородини, 2 гектари малини.

– У садівництві- це лише перший стартовий майданчик, перші щаблі нової і не притаманної у цих селах справи. Тут зібралася і корисно працює команда ентузіастів, однодумців,- каже генеральний директор сільгосптовариства Олександр Самсоненко. -У саду в будь- яку пору достатньо роботи-щеплення, обрізка, насадження молодих саджанців яблунь, кущів. Крім того постійний обробіток стовбурів й крон дерев від шкідників, гризунів, хвороб. Чималий обсяг агрозаходів виконує агроном Олександр Богатир, бригада робітників, якими керує спеціаліст із садівництва Віктор Копачук, трактористи Віталій Кузьмич, Ігор Крамар.

Підволочиська земля багата не лише родючим чорноземом, чорною ріллею, як борщівська вишиванка після духмяного запаху стиглого пшеничного колоса, але людьми працьовитими й сумлінними .Тому Олександру Феодосійовичу по – щирому поталанило на хліборобські трудівничі кадри-директор Михайло Сай головний бухгалтер Наталія Романець, агрономи Михайло Макоїд, Павло Сидорук, Микола Свинар. інженер Юрій Токарчук ,обліковець Степан Левицький

Постійно у центрі уваги допомога соціальній сфері населених пунктів.

– На добрі й необхідні справи для закладів освіти. медицини. культури. релігійним общинам. малозабезпеченим, українським військовим на Сході держави. Вже виділили понад 500 тисяч грн. 1200 пайовиків отримали кошти- по 10 % від грошової оцінки землі,- повідомила головний бухгалтер Наталія Романець. У нас люблять спорт, утримуємо дві футбольні команди, закупляємо спортивний інвентар для спортсменів, учнів, сільської молоді.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #агро, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #самсоненко, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: