Чим пили і як міряли пиво?

20.10.2018 13:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Тернопілля

Цього тижня в Україні відзначають день працівників стандартизації та метрології. Пиво було одним з тих напоїв, що перебував під контролем держави, а тому його активно “міряли”, у різних країнах по-різному.

На британських островах та у США найбільш поширеною було вимірювання пива у пінтах. Щоправда на туманному Альбіоні і у Америці пінта була різною. У Британії та Ірландії пінта складала приблизно 0,568 літра, а на американському континенті — 0,47 літра. Щоправда на сьогодні власне “пивною пінтою” вважається саме британський варіант. Пінта дала назву і спеціальній шклянці об’ємом до 0,6 літра. Найкраще такий пивний посуд використовувати для міцних сортів пива таких, як цьогорічні призери свята “Укрпиво” “Опілля Фірмове” та “Опілля Гайдамацьке”.

У Німеччині та Австрії пиво вимірювали у “масах”. Один мас — спочатку складав 1,069 літра, проте з 1871 року один мас складає рівно один літр. Саме у “масах” подають пиво під час славнозвісного “Октоберфесту”. За своєю формою — це звичайний пивний кухоль з ручкою популярний на всьому пострадянському просторі, тільки більший за об’ємом. (фото Опілля у кухлі з ручкою).

Ймовірно, що в Україні пити пиво саме об’ємом близьким до двох пінт, або чверті галона, перейшла з Європи. Згідно хронік козаки полюбляли вживати англійське пиво. Але пили його “чвертями” або “квартами”, що складали трохи більше за 0,9 літрів.

null

На завершення спробуємо невеличкий посібник, для якого пива і яку тару обирати.

- “Опілля Княже” та “Опілля Портер” найелегантніше подавати у бокалах, що мають форму тюльпана на невеликій ніжці. Також можна ці напої споживати із звичайних коньячних бокалів. Саме такі трохи завужені нагорі бокали на ніжці дозволять відчути весь смак. Також темні сорти пива можна подавати у звичних прямих шклянках “пінта”.

Читайте також

У Тернополі «Опілля» відкрило найбільший в Україні магазин власної продукції
Відеоролик «Опілля» на пісню лідера гурту «СКАЙ» тернополянина Олега Собчука став хітом у Мережі (Відео)

- Для класичних лагерів таких, як “Опілля Корифей”, “Опілля Жигулівське” підійде “пільзенський” тип високої шклянки без ручки з місткістю до 0,6 літра. Щоправда для лагерів добре пасуватимуть і шклінки типу “пінти”.

- Для “Опілля Білого” та “Опілля Пшеничного” найбільше пасуватимуть спеціальні шклянки для пшеничного пива подібні до попереднього виду, але дещо завужені нагорі. Також бокали на ніжці у формі тюльпана або ж коньячні бокали. Невелика завуженість на кінці бокала чи шклянки дозволяє краще зберігати аромат і дозволить відчути різні нотки смаку справжнього пива.

Загалом же добрі напої можна вживати з різного посуду. Адже головне це справжні відчуття і справжній м’який смак “Опілля”.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі