Депутат Тернопільської обласної ради Михайло Тимошик: «Українці не повинні забувати свої корені»

11.09.2018 19:29   Джерело: TeNews
Опубліковано : Анастасія Квітковська

4 вересня у місті Криниця-Здруй Малопольського воєводства Республіки Польща розпочався щорічний економічний форум. Це найбільша конференція у Центральній та Східній Європі, в якій беруть участь більше 3 тисяч представників світу політики та бізнесу з понад 60 країн. Форум тривав три дні, під час яких відбулося понад 180 дискусійних панелей. Головна тема цьогорічного економічного форуму – «Європа спільних цінностей чи спільних інтересів». Учасники обговорили питання у сферах бізнесу й управління, макроекономіки, нової економіки, інновацій, енергетики, держави та реформ, охорони здоров’я.

У складі делегації, яка представляли на форумі Тернопільщину, - був депутат Тернопільської обласної ради, голова постійної комісії з питань духовності, культури, свободи слова та інформації Михайло Тимошик. За його словами, завдяки законодавчим ініціативам Міністерства культури Польщі, збільшилася кількість спонсорів, які погодились вкладати кошти у культурно-мистецьку галузь нашого краю. Як результат –  покращилася інфраструктура багатьох об'єктів культурної спадщини Тернопільщини. Крім цього, для нас корисним є досвід реформування гуманітарної сфери у країнах Європейського Союзу. На таких заходах збираються впливові політики, банкіри, керівники найбільших світових компаній, науковці та мистецтвознавці і є всі умови для розвитку політичної та економічної співпраці в Європі.

Читайте також

«Ми ніколи не стоїмо на місці, а завжди рухаємось вперед», – Михайло Тимошик
Михайло Тимошик: «Найголовніше – зберегти історію Тернопільщини»

За словами Михайла Тимошика, серед головних його завдань на форумі –  пошук шляхів співпраці тернопільських обласних закладів культури, зокрема театрів, музеїв із європейськими. Серед напрямків спвпраці – організація та проведення двосторонніх заходів та демонстрації об’єктів культурної спадщини в ЄС. «Це пошук партнерів та можливість укладення угод про співпрацю, як це було рік тому в Любліні. Наразі йдуть перемовини. Також налагодження співпраці із волонтерськими ветеранськими організаціями та з діаспорою українців тут. Адже українці не повинні забувати свої корені», - розповів депутат.

Також суттєвою проблемою українських закладів культури є те, що левова частка доходу більшості сільських та селищних рад покриває лише поточні витрати. Коштів на місцевий розвиток у бюджетах або не вистачає, або, що більш реально, немає взагалі. «У таких умовах основне завдання – пошук альтернативних шляхів фінансування для вирішення нагальних потреб. Одним із таких способів є залучення додаткових коштів через участь у грантових програмах. Проектний принцип широко впроваджується у країнах Європейського Союзу, сприяє активізації територіальних громад у вирішенні питань енергозбереження, водопостачання, ремонту закладів культури, закладів охорони здоров’я, благоустрою територій тощо. Важливою перевагою співпраці є те, що самі ж громади визначають найважливішу проблему, долучаються до написання та реалізації проекту», - каже Михайло Тимошик.

null

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі