Лемки запропонували «Опіллю» виготовити свій традиційний напій

Учасники фестивалю «Дзвони Лемківщини» подякували пивоварні «Опілля» за підтримку відродження лемківської культури і запропонували зварити традиційний напій.

13.08.2018 16:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Галина Кіт

Нещодавно в урочищі Бичова Монастириського району на Тернопільщині відбувся ХІХ Всеукраїнський фестиваль “Дзвони Лемківщини”. На фестиваль з’їхалися лемки з різних куточків України і з-за кордону. Мета фестивалю – зберегти лемківську культуру і пригадати історію свого народу. 

Починалося все в далекому 1999 році, коли Олександр Венгринович разом з Ігорем Дудою і Стефаном Криницьким вирішили започаткувати лемківську ватру. Перший і другий фестивалі відбувалися в селі Гутисько Бережанського району. Пізніше фестиваль "переїхав" в урочище Бичова, біля міста Монастириськ.

Читайте також

Тернопільське пиво: огляд ретро етикеток
Делегація з «Опілля» ознайомилась з досвідом мюнхенських пивоварів

Цього року фестиваль тривав аж три дні – у перший тиждень серпня. Головна частина фестивалю відбувалася в другий його день. Розпочалося дійство урочистою ходою колони учасників фестивалю від районного Палацу культури центральною вулицею Монастириська.

Так повелося, що вже кілька років поспіль генеральним спонсором фестивалю "Дзвони Лемківщини" стає "Пивоварня "Опілля".

Директор з маркетингу ТОВ "Пивоварня "Опілля" Володимир Гомівка зазначив, що підприємство з радістю підтримує подібні заходи, які допомагають зберегти нашу багату історію: "Корпорація "Опілля" з великим задоволенням підтримує культурні й історичні фестивалі, оскільки вони дозволяють прищеплювати правильні цінності, особливо молодому поколінню. Коли ми говоримо про повернення добрих традицій, йдеться не лише про повернення  правильної виробничої традиції українців робити добрий, якісний натуральний продукт, але, а й про повернення наших культурних звичаїв. Такі фестивалі допомагають берегти наші українські традиції. Це шлях до взаємного пізнання і духовного збагачення. “Опілля” і надалі буде докладати зусиль на підтримку таких заходів, бо це є складова нашого світогляду. 

null
Фото автора

 

null
Фото  автора

 

null
Фото автора

Відео телеканалу: ІНТБ

– Головна ідея фестивалю – популяризація всього українського, того, чого хотіли позбавити нас ще у 1944–1946 роках під час депортації українців з Лемківщини та інших етнічних українських земель, що були на території Польщі. Тоді майже 500 тисяч українців було депортовано із прадідівської землі. Але тут, на Тернопільщині, та в інших областях, куди їх було переселено, лемки знайшли другу батьківщину. Тож нині вони зібралися на своєму щорічному фестивалі, аби розповісти про лемківську культуру, збережене духовне надбання, – сказав голова Тернопільського обласного товариства "Лемківщина" Олександр Венгринович. – Варто зауважити, що вже котрий рік поспіль нам допомагає проводити фестиваль тернопільський виробник "Пивоварня "Опілля". Ми дуже дякуємо за серйозну підтримку!

Щоб зберегти пам’ять про автентичний український етнос, організатори фестивалю вирішили цього року максимально зібрати відомості про цих людей. Фотографії, спогади – все записували, оцифровували, вислуховували в музеї Лемківської культури. На території імпровізованого лемківського села працювало містечко народних промислів і тематичні експозиції, презентували книжки і страви лемківської кухні, проводили майстер-класи. А ще на свято приїхали близько вісімдесяти колективів і виконавців не лише з України. Співали, танцювали, декламували - і не лише на сцені.

– Ми прагнемо до естетичної форми фестивалю. Для декого це розвага, а для нас це пам’ять про бабусь, дідусів, батьків. Ми дуже задоволенні генеральним спонсором. "Опілля" забезпечило наметами, столами, стільцями всю режисерську групу, учасники мали змогу посидіти в затінку перед виходом на сцену. І квасу в такий спекотний день було вдосталь для всіх охочих. Це велика допомога. Ми продовжимо нашу співпрацю і в наступні роки, – каже член оргкомітету фестивалю Лариса Сорока. – Я подам пропозицію оргкомітету, щоб на 20-му фестивалі були лише пиво і квас. Продукція "Опілля" – хороша. І ми запропонуємо їм виготовлення продукції, яка пов’язана з лемківською тематикою. В нас є хороший напій – киселиця. Думаю, що технологи могли би розробити її промисловий рецепт. Але це мої мрії, які виникають спонтанно. Бачила в Польщі продають напій "журек", з якого готують польську страву.

null
Фото автора

 

null
Фото автора

 

null
Фото автора

 

null
Фото автора

 

null
Фото автора

 

null
Фото автора

 

null
Фото автора

– Фестиваль "Дзвони Лемківщини" – це не проста забава. Це можливість відійти від історичного забуття. Маємо докласти зусиль, щоб культурні, історичні, мовні традиції лемків стали надбанням українського народу, – каже голова Тернопільської ОДА Степан Барна. – "Дзвони Лемківщини" – це спроба спинити асиміляційний процес. Дуже важливо, щоб ми пам’ятали не лише цю подію, а й знали визначні постаті, які є представниками лемківської культури, бо вони зробили неоціненний внесок в історію українського народу. Це і Михайло Вербицький, і Никифор Дровняк, і владика греко-католицької церкви Сильвестр Сембратович та інші.

Читайте також

Святкове вітання від тернопільських пивоварів (Відео)

Ми маємо об’єднати всі покоління українців для того, щоб відродити історичну пам’ять нашого народу! І це є головним гаслом лемківської ватри. Саме тому тепер ми намагаємося відобразити у фотографіях обличчя тих лемків, які народилися на своїх етнічних територіях, зробити також відеофіксацію спогадів людей, які спеціально приїхали на фестиваль.

Вдячні слова хочу сказати генеральному спонсорові фестивалю "Опілля" за велику допомогу і підтримку! У нас є майбутнє, допоки український бізнес буде допомагати зберігати традиції і шанувати історію.

Відео телеканалу: ТВ-4

Завершився фестиваль традиційною дегустацією страв лемківської кухні, давніми іграми та розвагами лемків біля символу "Лемківських дзвонів" – великої ватри.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі