Україна переходить на металеві одно- та двогривневі монети. Як створюють нові гроші (Фото, відео)

Опубліковано:
16 Квітня, 2018

27 квітня, в Україні в обігу з’являться нові монети – одна гривня, яка буде істотно відрізнятися від тієї, що зараз, і дві гривні, яких ще досі не було. Через рік-два в обіг пустять п’ять та десять гривень монетами.

Паперові купюри номіналами один, два, п’ять і десять гривень взагалі перестануть друкувати, щоб згодом їх замінили металеві гроші. За підрахунками Нацбанку, держава заощадить мільярд гривень.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.Ранок, передає УНІАН.

Читайте також

Микола Люшняк пропонує «відщепити» частину акцизу на алкоголь для розвитку інфраструктурних проектів області
При продажі через Інтернет тернополянин втратив понад 16 тисяч гривень
Оприлюднили суми разової грошової допомоги деяким категоріям тернополян

“Сплав дуже дорогий і тому було вирішено замінити алюміній і бронзу на сталь. Якщо б ми сьогодні карбували одну гривню, вона б коштувала набагато дорожче, ніж номінал однієї гривні”, – говорить директор Монетного двору НБУ Володимир Решинський.

Час служби паперових грошей – рік. Металевих – 20. Одна гривня тепер схожа на одну копійку. Копійка була 16 міліметрів, гривня – 18. На монеті зображений Володимир Великий. Дві гривні трохи більші – 20 міліметрів. Такого ж сріблястого кольору. Замість герба – Ярослав Мудрий. Зображення, які були на паперових грошах, частково зберегли на металевих.

Як йдеться в сюжеті, сховища в Монетному дворі, в яке скидають купу копійок, як у мультфільмах про скарби, немає. Всі відразу рахують і упаковують. Якщо не буде вистачати хоч однієї монети – будуть шукати, поки не знайдуть. Один брикет упакованих копійок важить чотири кілограми, у ньому упаковані 2 тис. грн.

Держава замовила 140 мільйонів одногривневих монет і 145 мільйонів – двогривневих. Через рік обіцяють розпочати заміну 5-гривневих і 10-гривневих купюр.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #гривня, #гроші, #монети, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: