Нарешті після довгої п’ятирічної перерви запрацював Козівський цукрозавод. У цикл переробки солодких коренів він включився останнім серед цукроварень Тернопільщини, що спільно виробили 283,5 тис. тонн цукру-піску. За виробничий сезон, який тривав для козівських переробників 2,5 місяці, тут наварили 41 тис. тонн солодкого продукту, забезпечили постійною і сезонною роботою понад сотню працівників.

Саме з цього позитивного факту для аграрії та фермерів району розпочали розмову з в. о. начальника відділу агропромислового розвитку Козівської райдержадміністрації Ігорем Ковалем.

— Січень — час проаналізувати зроблене за минулий рік аграрним сектором району, підбити підсумки, окреслити орієнтири на 2018 рік.

Читайте також

В підприємстві на Тернопільщині, яке очолює Герой України, встановили рекорд
На Тернопільщині сільським кооперативам – «зелене світло»
Аграрна Тернопільщина: Успішне п’ятиріччя ФГ «Газд»

— В аграрному секторі району функціонують одинадцять сільгосппідприємств, з яких шість — приватні, понад 60 — фермерські господарства, які обробляють 33,3 тисячі гектарів ріллі. Основа рільництва — зерновиробництво. Торік площі під це становили 20387 гектарів, зокрема під ранніми зерновими — 8615. У структурі посівних площ району саме зернові займають 65 відсотків, з них зернова кукурудза — 36%, технічні культури — 35%. Торік збільшили площі під кукурудзою на зерно, соєю, горохом, соняшником. Одночасно зменшили площі під пшеницею, ячменем, гречкою та цукровими буряками. Однак, це не вплинуло  на загальний валовий збір. Він становив 179,7 тисячі тонн збіжжя, що на 36,8 тисячі тонн більше, ніж у 2016 році. Це — результат впровадження нових технологій європейського зразка, використання високоурожайних сортів і гібридів вітчизняних та закордонних селекцій, злагодженість і взаємодія усіх виробничих підрозділів і працівників.

— Ігоре Івановичу, кажуть посієш вчасно — вродить рясно. Який стан озимини, адже кліматичні умови як пізньої осені, так і зими строкаті.  

— Наразі стан посівів не викликає великих побоювань, загалом він задовільний. У жовтні минулого року сільгоспвиробники заклали надійну основу під урожай. Посіяно озимі культури на площі 10324 гектари, що більше, ніж у попередній період на 3,4 тисячі гектарів, а озимий ріпак — на 1721 гектарі. Сівбу провели із внесенням мінеральних добрив, дотриманням оптимальних агротехнічних строків. Провели оранку на площі 12000 гектарів, зокрема глибоку на 1600 га з внесенням мінеральних добрив під посів цукрових буряків. Але думаю, що площу під цукрові буряки у зв’язку із відновленням роботи  Козівського цукрозаводу потрібно збільшити.

— Побувавши восени на ланах району, а взимку — на тваринницьких фермах, побачив багато позитиву. Нові реконструйовані утеплені й побілені приміщення, впорядковані та багаті на соковиті та грубі корми двори, добра робота кормоцехів і кормокухонь. Працівники розповіли, що в них гідна оплата праці, добрі побутові умови, молодь починає повертатися в село, бо є робочі місця. Ви — серед кращих в області за щільністю ВРХ на стогектарний вимірник — 12,5 відсотка.

— Нині в господарствах району утримується 3782 голів ВРХ, в тому числі 1272 корів. Лише дійне стадо збільшили на 264 тварини. Середній річний надій на корову — 5526 кілограмів молока. Тваринництвом у районі займається п’ять сільгосптовариств.

— У вас і фермери займаються молочним скотарством, свинарством й успішні в рослинницькій галузі.

— Так, зокрема ФГ «Гбур», ФГ «Альбіон-АК«. Фермери досягають високих результатів у роботі, роблять чималий внесок у створення продовольчого ресурсу району. Це ФГ — «Вікторія-92», ФГ «Гбур»,ФГ «Оберіг», ФГ «Фльонц». Їх очолюють дбайливі господарі землі нової формації — заслужений працівник сільського господарства Петро Пеляк, Степан Гбур, Ігор Данів, Тарас Фльонц. Сільгоспвиробники й фермери підтримують соціальний розвиток населених пунктів Козівського району. А це — поточний ремонт сільських доріг, надання допомоги закладам освіти, медицини, культури, релігійним громадам, молоді, розвитку спорту, українській армії, підтримують вони й кооперативний рух на селі. Вже діють сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи. «Добре молоко» в Конюхах надає послуги з охолодження молока та його транспортування на переробні підприємства, «Старий млин» Ценеві — переробка зерна на борошно та комбікорм, «Файна поляна» в Хороброві — надання послуг з обробітку, вирощування та збуту малини.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #аграна, #агро, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #село, #сільське господарство, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: