Санаторно-курортне лікування: як потерпілим на виробництві відновити здоров’я?

Опубліковано:
23 Січня, 2022

Як зберегти, відновити своє головне життєве благо – здоров’я? Над цим питанням працюють чимало державних інституцій, в тому числі й Фонд соціального страхування України. Життєвою необхідністю є вирішення цього питання для потерпілих на виробництві, осіб з інвалідністю. Бо що відрізняє цю категорію населення від нас з вами? Мить, коли людина не встигла, не справилася, не дотрималася, а потім після травмування зневірилася у власних силах чи зовнішній підтримці.

Читайте також

Зберегти віру в себе
Шанс на життя, яким не можна знехтувати

Після виробничої травми надважливо швидко та якісно надати допомогу та зробити все можливе, аби потерпіла особа не набула інвалідності. Якщо ж цього не вдалося уникнути – Фонд соціального страхування України допомагає вирішити фінансові проблеми таких людей.

Часто вийти з важкого стану після травми допомагає реабілітація в санаторно-курортних закладах. Цікавимося у начальника управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області Федора Бортняка забезпеченням медико-соціальної реабілітації потерпілих на виробництві, яку проводять структури Фонду в області.

  • Федоре Всеволодовичу, головною конкурентною перевагою в сучасному світі є швидкість та якість надання послуг. Фонд певною мірою є теж сервісною структурою, яка працює із вразливими верствами населення. Люди цікавляться: який порядок забезпечення осіб з інвалідністю ІІІ групи санаторно-курортним лікуванням, якщо в індивідуальній програмі реабілітації потерпілого передбачене щорічне подібне лікування?
  • У потерпілих на виробництві, людей з інвалідністю є проста потреба – щоб почули, зрозуміли, допомогли. Окрім різних видів страхових виплат, які надають управління ВД ФССУ в Тернопільській області та його відділення, для них важливо отримати і фінансування медико-соціальної реабілітації. Завжди акцентуємо увагу на терміновості виплат, особливо людям, які потерпіли на виробництві.

Особи з інвалідністю мають право на отримання санаторно-курортного лікування (за санаторно-курортною путівкою) періодично згідно з рішенням МСЕК. А саме: особи з інвалідністю I групи – щороку, ІІ групи – один раз на два роки або щороку на підставі індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю; ІІІ групи – один раз на три роки, один раз на два роки або щороку на підставі індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю. Це детально роз’яснено Порядком відшкодування витрат за надані послуги санаторно-курортним закладам за вибором потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, затвердженого Постановою правління Фонду від 24.05.2017 № 33 (зі змінами).

Тобто, якщо медико-соціальна експертна комісія особі з інвалідністю ІІІ групи трудового каліцтва визначила потребу у щорічному забезпеченні лікування в санаторно-курортних закладах відповідно до заяви і довідки 070/о, то потерпілий направляється щороку.

  • Якщо потерпілий на виробництві не забезпечувався таким лікуванням, чи передбачена компенсація особі?
  • Згідно з п. 22 Порядку № 33 не передбачена компенсація вартості санаторно-курортного лікування у випадку, коли потерпілим на виробництві не використано це право протягом року. Загалом, якщо людина, якій належить таке лікування, звертається до Фонду з належними документами, вона завжди отримає фінансування від Фонду. Принаймні в Тернопільській області працівники Фонду телефонують потерпілим, яких понад 2 тисячі осіб, нагадують про можливість оздоровлення. І хоча цього року ми не відвідували потерпілих на виробництві за місцем проживання у зв’язку з карантином, аби не наражати їх на небезпеку інфікування, працівники Фонду в телефонному режимі постійно підтримували зв’язок, консультували людей, надавали максимум інформації стосовно допомоги, на яку вони можуть розраховувати від Фонду.

Важливий зворотній зв’язок та взаємодія із людьми. Тому уважно ставимось до усіх звернень громадян. Тільки аналіз їх очікувань, вміння з цього аналізу зробити висновки та поліпшити роботу допомагають досягти адекватних взаємин із ними. У підсумку – зреагувати, оптимізувати і запропонувати ту послугу, яка буде відповідати потребам й інтересам особи з інвалідністю.

  • Чи контролюєте якість лікування в санаторно-курортних закладах?

Із потерпілими на виробництві після відвідання оздоровниць спілкуються працівники відділень управління ВД ФССУ в Тернопільській області. Буває, що потерпілі телефонують безпосередньо із санаторного закладу, коли певні умови перебування їх не влаштовують. У таких випадках в міру сил намагаємось допомогти вирішити незручності.

Чесно кажучи, працівники відділень знають майже всіх потерпілих особисто, адже працюють із цими людьми постійно. Раніше, перед пандемією, як наслідок таких зустрічей та спілкування виникла ідея створення книги нарисів про людей сильних духом «Виклик долі» та однойменного телепроєкту на тернопільському телеканалі «TV-4». Презентували потерпілим на виробництві книгу про них, знімали два роки програми про людей з інвалідністю, які не здалися на волю обставин. А скільки чудових емоцій приносили людям Всеукраїнські спартакіади для потерпілих на виробництві «Сила духу», яку сім років поспіль проводив Фонд!

Допомога, піклування про тих, хто не може цього робити самостійно, – у пріоритеті нашої організації. За минулий рік потерпілим на виробництві в області профінансовано 59,2 млн грн різних видів страхових виплат та медико-соціальних послуг на суму 6,9 млн гривень.

  • Чудова практика і фінансової, і моральної підтримки людей з особливими потребами. Ще читачі запитували: якщо особа з інвалідністю, якій належить санаторно-курортне лікування, сама придбає путівку, за яких умов Фонд виплатить компенсацію за її придбання і в які терміни?
  • Відповідно до п. 28, 29 Порядку № 33, якщо потерпілий самостійно придбає путівку за визначеним (згідно з медичною довідкою за формою № 070/о) профілем санаторно-курортного лікування відповідно до наслідків виробничої травми або професійного захворювання та путівки без лікування для супроводжуючої особи (за наявності), її вартість компенсується за таких умов:
  • потерпілий перебуває на обліку щодо забезпечення санаторно-курортним лікуванням;
  • потерпілим надано робочому органу виконавчої дирекції Фонду документи, що підтверджують оплату вартості путівки (рахунок, прибутковий касовий ордер або розрахунково-касовий чек), заповнений зворотній талон до придбаної путівки та довідка санаторно-курортного закладу про перебування у закладі із зазначенням прізвища, ім’я, по батькові потерпілого, профілю отриманого потерпілим санаторно-курортного лікування, вартості одного ліжко-дня та загальної вартості лікування, оплаченої потерпілим.

Сума компенсації за фактично надані послуги із санаторно-курортного лікування для закладів, з якими протягом поточного року укладалися договори, розраховується відповідно до терміну перебування в санаторно-курортному закладі за фактичною ціною ліжко-дня, але не вище, ніж зазначена в інших договорах цього санаторно-курортного закладу з робочими органами виконавчої дирекції Фонду, та не може перевищувати затверджених граничних розмірів витрат на поточний рік.

Сума компенсації за фактично надані послуги із санаторно-курортного лікування для закладів, з якими протягом поточного року не укладалися договори, розраховується відповідно до терміну перебування в санаторно-курортному закладі за фактичною ціною ліжко-дня, але не вище, ніж затверджені граничні розміри витрат для відповідної категорії потерпілого та супроводжуючої особи.

Компенсація вартості самостійно придбаної потерпілим путівки здійснюється протягом 30 днів з моменту отримання робочими органами виконавчої дирекції Фонду документів, передбачених пунктом 28 Порядку № 33. За 2021 рік на санаторно-курортне лікування потерпілих на виробництві в Тернопільській області Фонд виділив 1,1 млн гривень.

  • Чи може потерпілий сам вибрати санаторно-курортний заклад та період для оздоровлення?
  • Звісно, потерпілі мають право вільного вибору санаторно-курортного закладу, розташованого на території України, відповідно до медичних показань за профілем лікування. Назву санаторно-курортного закладу та його місцезнаходження потерпілі зазначають у заяві. Перелік цих закладів є на вебпорталі Фонду соціального страхування України http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/962596. Період для оздоровлення зазначається у довідці для одержання путівки на санаторно-курортне лікування за формою № 070/о (наказ МОЗ України від 14.02.2012 № 110).
  • Чи видається особі, яка направляється на санаторно-курортне лікування, листок тимчасової непрацездатності?
  • Листок тимчасової непрацездатності потерпілим, особам з інвалідністю, які забезпечуються санаторно-курортним лікуванням за рахунок коштів Фонду, не видається. Фонд фінансує реабілітацію застрахованих осіб після перенесених хвороб. У цьому випадку на час реабілітації видається лікарняний листок, за яким Фондом фінансується допомога по тимчасовій втраті працездатності, аби компенсувати працівнику втрачений за час лікування заробіток.

Ми вели мову лише про один напрям роботи структур Фонду соціального страхування України. На працівників Фонду лягла ще й інша відповідальність – на них покладено пріоритетну функцію забезпечення соціальними гарантіями саме тих осіб, які безпосередньо постраждали від пандемії. Крім того, Фонд продовжує реалізацію виплат за соціальним страхуванням за загальними страховими випадками. Разом зі спеціалістами інших відомств страхові експерти з охорони праці Фонду докладають зусиль, аби попередити страхові випадки, професійні захворювання. Адже запобігти нещасному випадку на виробництві чи профзахворюванню краще, аніж лікувати людину після травми чи навіть втратити ще одне життя.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #фонд
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: