Скандал у біатлоні: чому Олена Білосюк (Підгрушна) виступала не під своїм прізвищем?

Опубліковано:
5 Січня, 2022

Наприкінці грудня в Буковелі відбувся чемпіонат України з біатлону. Цей старт пропускала основа нашої збірної, і він, найперше, мав на меті черговий перегляд найближчого резерву і відбір тренерами дублерів головної команди, які у випадку необхідності могли замінити основних збірників.

Читайте також

В організмі тернопільського призера міжнародних змагань з біатлону виявили допінг
Двадцять з двадцяти: Олена Білосюк (Підгрушна) завдяки чистій стрільбі фінішувала 13-ою
На етапі Кубку світу завершилися спринтерські гонки. Якими були тернополяни?

Та днями цей рядовий вітчизняний старт, а точніше жіноча спринтерська гонка, стала епіцентром серйозного скандалу. Відразу кілька спортивних інтернет-ресурсів провели розслідування і виявили, що нібито в змаганні взяла участь провідна українська спортсменка, олімпійська чемпіонка Олена Білосюк (Підгрушна).

Однак виступила Олена не під своїм прізвищем, а взявши біб (номер і чіп) 14-річної київської спортсменки Вікторії Кріпак. Під час відеотрансляції гонки глядачі раптом побачили тимчасовий протокол, за яким у спринті перемогла саме Кріпак, яка на 3 секунди випередила Надію Бєлкіну. Однак пізніше Кріпак зникла з підсумковго протоколу, а перемогу віддали Бєлкіній.

null

 

За запитом журналістів, хто ж таки виступив на чемпіонаті України під прізвищем Кріпак, у федерації біатлону України спочатку відмовчувалися. Навіть президент федерації Володимир Бринзак зауважив, що не був присутній на змаганні (хоча трансляція показала, що таки був), і нічого не знає про цю ситуацію. Така таємнича позиція федерації наштовхувала на думку, що в цій історії справді не все гаразд, попахувало навіть зловживаннями…

Сама Олена Білосюк також відмовлялася коментувати ситуацію, але, коли вона почала заходити надто далеко, здалася і пояснила:

«Після закінчення першого змагального триместру, за сімейними обставинами, я змушена була на кілька днів приїхати додому в Україну. Проте підготовка продовжується, і тренування ніхто не скасовував. Користуючись нагодою, було ухвалено рішення щодо можливості пробігти у Буковелі, де у ті дні проходив чемпіонат України, щоб перевірити свій стан.

Дійсно, в режимі швидкісного тренування я пробігла спринтерську гонку, перевірила власні сили, але так як рішення про участь було прийнято в останній момент, як виняток мені дозволили пройти дистанцію з чіпами, щоб мати інформацію з тимчасових відсічок. Відповідно, до стартового протоколу гонки внести зміни було неможливо, тому я бігла з транспондерами спортсменки, яка того дня не вийшла на старт гонки.

Цей результат не відображався в офіційних протоколах і ні на що не впливав. Він був потрібний виключно для перевірки власного стану в рамках підготовки до наступних змагань.

Також зазначу, що на той час я перебувала на навчально-тренувальному зборі у Поклюці, куди відразу ж за першої нагоди повернулася, і продовжила підготовку разом із командою.

Наголошую, що жодної «змови» в цій ситуації немає, прямо зараз мені не потрібна додаткова увага, а необхідно сконцентруватися на підготовці до наступних етапів Кубка світу та Олімпійських Ігор», – заявила біатлоністка.

Чи поставила ця заява остаточну крапку в скандалі вирішувати вам, але однозначно, що скандал не сприяє нормальній підготовці команди до Олімпійських ігор. Таких ситуацій необхідно максимально уникати, і позиція федерації на початку цієї історії, м’яко кажучи, дивує…

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #біатлон, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #підгрушна, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: