Сергій Надал: тернопільський досвід термомодернізації будинків перейматиме вся Україна

Опубліковано:
2 Грудня, 2021

В Україні на термомодернізацію будинків інвестують 300 млрд грн, президент сподівається на зменшення споживання газу у два рази.

Читайте також

У Тернополі, в рамках програми «Енергодім», почали енергомодернізацію будинку в центрі
У школах Чорткова замінюють вікна
У Тернополі утеплили ще один дитсадок
  • Що відбулося

Важливо. В Україні запровадять реформу термомодернізації, яка має зменшити споживання газу у 2 рази. Загальний обсяг інвестицій складе 300 млрд грн. Про це заявив президент України Володимир Зеленський під час останнього прес-марафону, що відбувся минулої п’ятниці.

“300 млрд грн – це якщо модернізувати всі багатоповерхові будинки, школи, комунальні установи тощо. Це дуже складна реформа. Таких обсягів ніколи не було, і таких грошей наразі в країні немає. Але я вважаю, що для мене та майбутньої влади – це головна реформа по енергонезалежності держави”, – заявив Володимир Зеленський, говорячи про головні завдання української влади у перспективі до 2025 року.

По-суті, на загальнодержавному рівні нарешті планують впровадити довгоочікувану реформу термомодернізації, яка вже майже десять років триває у Тернополі.

  • Досвід Тернополя
  • Сергій Надал позитивно оцінює державну програму термомодернізації та вважає, що її варто було впроваджувати ще 30-ть років тому.
  • “Якщо буде реалізоване все озвучене, це стане однією з найбільш корисних реформ незалежної України. Адже термомодернізація — це і збереження тепла за доступними тарифами, і забезпечення енергетичної та, головне, політичної незалежності України. Цю реформу потрібно було починати ще 30-ть років тому, але добре, що зараз є розуміння і підтримка на найвищому рівні. Це великий позитивний крок у правильному напрямку”, – переконаний Сергій Надал.
  • Нагадаємо: реформа термомодернізації стала одним з перших масштабних проєктів, які розпочав міський голова Тернополя Сергій Надал під час першої каденції.
  • В рамках проєкту були залучені кошти міжнародних донорів для капітальної перебудови системи комунального господарства з метою різкого зменшення споживання дорого газу та підвищення енергоефективності будівель.
  • Тернопіль більше десяти років активно впроваджує енергоощадні технології. Проводить роботи з встановлення індивідуальних теплових пунктів, що в автоматичному режимі регулюють подачу теплоносія. Таке обладнання дозволяє зменшити витрати на комуналку від 30 до 50 % у порівняння з тим, якщо б модернізації не було. 
  • Відбувається перехід від застарілої чотирьохтрубної системи подачі тепла, до двотрубної, яка є звичною для більшості європейських країн. Завдяки вжитим заходам, комунальні виробники тепла зменшили споживання газу на 25 %, і споживання електроенергії — на 40 %.
  • У місті успішно працює програма співфінансування термомодернізації будинків, коли третину коштів сплачують мешканці, а решту 70 % – покривають з міського бюджету. Тернопіль став лідером в Україні з впровадження термомодернізації, що дозволяє нашому місту стримувати тарифи навіть на фоні різкого зростання ціни на газ спровокованого Росією.
  • За великі інвестиції у сферу енергозбереження чинний міський голова Сергій Надал не раз зазнавав критики з боку місцевої опозиції. Однак, теперішня ситуація енергетичної кризи, показує, що таке рішення було правильними.

Міський голова Тернополя неодноразово закликав запровадити всеохоплюючу державну програму термомодернізації, як це свого часу зробили країни Балтії та Східної Європи, щоб позбавитися енергетичної залежності від Росії.

  • Чому це важливо

На початку жовтня цього року Сергій Надал під час регіонального форуму за участі президента запропонував активніше впроваджувати програму термомодернізації на державному рівні, як єдиний спосіб постійному енергетичному шантажу з боку Росії.

  • “Світова енергетична криза набирає обертів. Почалось кілька місяців тому з дефіциту газу, який спричинила сума факторів, зокрема – маніпуляції Росії з штучним зменшенням поставок та виснаження ресурсів у європейських сховищах. Як наслідок – п’ятиразове зростання цін. Не знаю, яким має бути рішення у короткостроковій перспективі. Але, стратегічно, для світу є лише один сценарій – інвестиції у енергоефективність та альтернативні джерела енергії”, – сказав тоді Сергій Надал.
  • Кілька тижнів тому Тернопіль відвідав прем’єр-міністр України Денис Шмигаль відзначив позитивний вплив тернопільської програми термомодернізації на збереження доступних тарифів на тепло.
  • Для України показовим може бути досвід Польщі, де в тому числі завдяки втіленій програмі термомодернізації житлових будинків вдалося у рази зменшити споживання газу, а з 2023 року планують повністю відмовитися від російського газу.
  •  

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #термомодернізація, #тернопіль, #тернопільські новини, #утеплення
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: