Церкві Покрови Пресвятої Богородиці, що в Кровінці поблизу Теребовлі, виповнилося сто років. Її зображення парафіяни вишили на фелоні, який освятили під час урочистого богослужіння 14 жовтня.

Історія створення цього фелона — це історія про силу духу, віри і молитви. Бо незважаючи на те, що саме перед початком роботи головна вишивальниця втратила зір на одне око, їй із Божою поміччю та за підтримки односельців вдалося втілити задумане.

Ідеться про 83-річну Олександру Андріївну Легку — доньку оунівця з Кровінки Андрія Чорного, велику патріотку, котра з 1947 по 1965 роки відбувала заслання у Забайкальському краї. Саме там захопилася вишиванням і стала дуже чутливою до всього, що пов’язане з Україною.

Пані Леся служила протягом останніх тридцяти років старшою сестрицею при церкві. Разом із сусідкою Ганною Перлак рясно прикрасила її вишитими рушниками, хоругвами. Жодної копійки з церковної скарбниці жінки за свою працю не взяли. Усі матеріали парафіяни теж купували власним коштом.

Створили вишивальниці й два фелони — у жовто-блакитних кольорах і з кетягами калини. Торік задумали третій. «Наш місцевий художник Михайло Яремко сфотографував церкву, а потім намалював і переніс зображення на міліметровий папір, — розповідає Олександра Андріївна. — Жіночки купили білосніжну тканину… Все було готово, але торік у липні, коли я вже мала братися до вишивання, раптово перестала бачити на око. Син і племінниця повезли мене на обстеження. Тридцятого липня я почула свій діагноз — відшарування сітківки. Лікарка сказала, що це не лікується».

Читайте також

Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього в Теребовлянській ПЦУ Св. рівноапостольного князя Володимира, що на Тернопільщині
В ПЦУ Святого рівноапостольного князя Володимира в Теребовлі, що на Тернопіллі, відбувся храмовий празник
Троїцький собор в Почаєві на фото 1912 року

І Олександра Андріївна почала вишивати одним оком. Так важко хрестики їй іще не давалися ніколи. Проте вона не зупинялася. Поруч були добрі сусіди й сестриці. Підсобити з вишиванням не могли, зате допомогли зібрати на городі врожай.

«Усю зиму щоранку до мене приходив Михайло, — пригадує пані Леся. — Як до себе додому. Дивився, де я помилилася, засиляв голки, рахував, чи всі є, чи не розгубила. Я жалілася йому, що не витримаю, а він мені не давав упасти духом. «А я витримаю, — казав, — і буду приходити, скільки треба». Дуже вболівала за мене Маруся Нитка, теплий борщ приносила, бо я навіть у хаті не палила і нічого не варила. Тільки вишивала».

Праця над фелоном тривала з торішнього липня до вересня цього року. Олександра Андріївна таки вишила його і єпитрахиль, а дрібні фрагменти облачення — нарукавники, серветки, стихар і пояс — Галина Юркевич.

І ось 14 жовтня парафіяни Кровінки співали осанну Пресвятій Богородиці за щастя святкувати 100-річчя рідної святині. Літургію очолив декан Теребовлянського деканату, митрофорний протоієрей, настоятель храму Святого рівноапостольного князя Володимира ПЦУ отець Володимир Якубишин. Йому співслужили настоятель церкви-ювілярки Андрій Чупровський у новому облаченні, а також священники з Лошнева, Сущина, Дружби і Гумниськ.

Фото Андрія ЛЕГКОГО.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #церква
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: