Марія Назар презентувала духовно- поетичну збірку «Єрусалимськими стезями»

Опубліковано:
12 Жовтня, 2021

Презентація поетичної збірки письменниці Марії Назар «Єрусалимськими стезями» відбулася на факультеті мистецтв ТНПУ імені Володимира Гнатюка. Участь у літературно-мистецькому святі взяли викладачі та студенти вишу, члени літературного об’єднання при ТОО НСПУ.

У свій час Марія Назар багато мандрувала святими місцями у Греції, Грузії, Меджугор’ї.

Читайте також

Сніжана Єгорова представила тернополянкам власну книжку на майстер-класі «Чого хоче жінка»
«Віагра для мера» та «Дерева на дахах»: Олександр Вільчинський презентував свої перевидані книги
Два відомих видавництва презентували книги у тернопільській бібліотеці (Фото)

Зазвичай не любить повертатися вдруге у  те саме місто, країну. А паломництво до Єрусалиму – це абсолютно інша й особлива сторінка у житті письменниці. Це єдине святе місце, куди їй хочеться знову і знову повертатись. Відтоді минуло три роки, але враження після тієї пам’ятної мандрівки не залишають душу і серце й понині. Під час подорожі («Це край Ісусових доріг – діянь блаженних переліг») Марія Назар ретельно занотовувала щодня кожну думку, враження. І лише після переосмислення, після пережитого (через певний час) у серце «постукала» поезія. Структура книжки за формою і ритмікою нагадує чин Хресної дороги, тільки замість стацій – розділи-сторінки. Прозові доповнення між віршами інформаційно насичені, тому ті читачі, які ніколи не були в цьому краї, мають щасливу нагоду здійснити віртуальну подорож і зануритись у правічне Слово. Бо ж «На початку було Слово, і Слово було у Бога, і Слово було Бог» (Ів. 1:1). Очищуюче, сповідальне, покаяльне, надихаюче і зцілююче Слово Марії Назар засвідчує велику благодатну силу, яка дає особливий заряд і пробуджує від летаргійного сну найзапекліших песимістів. «Внутрішня трансформація – це мій шлях до Бога, який став шляхом Істини» – каже Марія Назар і продовжує думку, – Царство Бога всередині кожного з нас. Супроводжуючи вірші коментарями, враховувала, що не всі там зможуть побувати, тому й мала на меті донести головний посил задуманого до читачів». Дуже влучно висловився про поетичні здобутки письменниці професор Олег Смоляк, який організував це поетичне свято душі: «Марія Назар з тих поетес, яка ретельно працює над словом, шліфує його, оздоблює, як ювелір свою прикрасу. Тому й не поспішає хутко друкувати написане. Через те воно в неї, як перлинка на сонці. Спочатку вона пройшла фізично стежинами Ісуса Христа, занотовуючи враження у записник. І лише після глибокого переосмислення її слово перейшло в художньо-поетичне. Книга синкретична в своїй основі, де складні явища не поділяються на окремі компоненти, а стають єдиним цілим». Також своїми враженнями від прочитаного поділилися письменники Ніна Фіалко, Зіновій Кіпибіда та авторка цих слів. Презентація супроводжувалася музично-пісенними виступами – викладачки кафедри музикознавства та методики музичного мистецтва Наталі Овод  («Під Твою милість»), інструментального тріо у складі Надії Видиш (скрипка), Софії Пронь (бандура), Степана Буранича (акордеон), студентки Оксани Гавришко. Модерувала захід Христина Савка.

(Фото авторки)

null

 

 

null

 

 

null

 

 

null

 

 

null

 

 

null

 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #поетична збірка, #презентація, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: