До власної аптеки з природи: цикорій

Опубліковано:
22 Серпня, 2021

Цю рослину можна заготовляти якраз зараз. Корисними та лікувальними є всі частини рослини.

Проте відразу необхідно сказати таке: розповсюджена думка, що найбільше корисними є корені цикорію і, найперше, для кави. А ви пробували викопати на літній чи осінній засохлій вщент цілині ті корені? Це просто неможливо. Корені заготовляють лише ті, хто вирощує цикорій спеціально задля цього. Тому ми спинимося на більш доступних частинах рослини всім людям – на стеблі, листі та квітках.

Що ж то за рослина така цикорій? Цикорій – багаторічна трава висотою до 1,5 м. Її можна легко впізнати за суцвіттями-кошиками з блакитними квітками, які розкриваються вранці, а також у похмуру погоду. Він цвіте та зеленіє з травня по вересень. Цикорій – одна з найстаріших відомих рослин. Його вирощують у Північній Африці, Західній Азії і Європі. Сам процес споживання і заварювання цикорію вперше згаданий у літописах Єгипту. Пізніше почали вирощувати цикорій середньовічні ченці в Європі. І лише в 1700 році його завезли в Північну Америку, де він став найпоширенішим замінником кави. У народі цикорій називають «петровим батогом».

Де можна знайти цикорій? Це лугова рослина і її на лугах найбільше. Також цикорій можна побачити і в парках, на пустирях та обабіч доріг. Проте в останніх місцях його не слід збирати так, як тут можливі забруднення токсичними речовинами рослини.

Чим корисний цикорій? Найбільш корисною частиною рослини є все таки корені. Але і в стеблах, листі та квітах також є ті ж корисні речовини, хоч можливо і не в такій кількості, як в корені. При регулярному споживанні цикорій підвищує захисні функції організму до шкідливих бактерій та вірусів. Ще цикорій – це джерело вітамінів. Бета-каротин – натуральний антиоксидант – виводить вільні радикали, попереджає розвиток онкології. Вітамін Е уповільнює процеси старіння, перешкоджає тромбоутворенню і покращує роботу імунної системи. Тіамін відповідає за витривалість і роботу нервової системи. Холін допомагає очистити печінку від зайвого жиру. Піридоксин знімає стрес і втому, покращує обмін речовин і знижує цукор у крові. Рибофлавін регулює життєдіяльність клітин і впливає на репродуктивні функції. Фолієва кислота – бере участь у синтезі ДНК і амінокислот, підтримує роботу серцево-судинної та імунної системи.Цикорій має низьку калорійність – всього 21 Ккал на 100 г продукту.

Отже, напої зі всієї рослини досить дієво очищують людський організм, зміцнюють імунітет та надають життєвої снаги. Проте є й побічні негативні реакції людського організму на цикорій в деяких випадках, але це стосується більше напоїв з коренів.

Цикорій протипоказаний людям, які страждають варикозним розширенням вен і жовчнокам’яною хворобою. Також цикорій може викликати індивідуальну непереносимість і алергічну реакцію. Оскільки цикорій(порошок з кореня) розширює судини і «розганяє» кров, тому людям з гіпотонією краще не зловживати напоєм. Одна чашка цикорію може викликати нудоту, слабкість і запаморочення. Денна норма для здорової людини – 30 мілілітрів напою в день, а настій з трави рослини – до 0,5л на день.

Читайте також

Якщо хочете залучити в будинок гроші, придбайте ці 5 рослин (Фото)
Чверть мільйона дубових сіянців і неймовірної краси лісовий розсадник – одне з цьогорічних надбань бережанських лісівників (Фото)
Поради лікаря: як найбільш комфортно пережити період цвітіння рослин

Як зробити настій з трави та квіток цикорію найпростішим та нетривалим способом? Подрібнені стебла, листя та квіти в кількості 1-3 столових ложки(в залежності від очікуваної «міцності» настою) заливають окропом в каструлі та накривають кришкою. Вживають після повного остигання. Це можна робити і з висушених рослин, а також і з свіжих. Наприклад, листя додають до салатів чи й так жують.

Є ще одна рекомендація від народних цілителів та збирачів трав. Вони рекомендують збирати надземні частини лікарських рослин лише від сходу сонця до восьмої години ранку. Кажуть, що тоді в рослинах найбільше збережені лікувальні властивості.

Фото: Віктор Аверкієв

null

Фото з мережі Інтернет

 

null

Фото з мережі Інтернет

 

null

Фото з мережі Інтернет

 

null

Фото з мережі Інтернет

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #рослини, #тернопіль, #тернопільські новини, #Цикорій
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: