Поради лікаря: як найбільш комфортно пережити період цвітіння рослин

11.05.2018 17:43   Джерело: Експрес
Опубліковано : Настя Острозька

Цвітіння трав і дерев перетворюється для багатьох на справжнє випробування. Очі сльозяться, червоніють і печуть, з носа тече... А що таке взагалі алергія? Як вона виникає?   —  Алергію називають найзагадковішою хворобою цивілізації, — каже "Експресу" лікар-алерголог Борис Стремедловський. — Від цієї хвороби потерпає 25% населення планети. А втім учені та медики й досі не знають точних причин такого бунту імунної системи, коли організм надмірно чутливо реагує на певні чужорідні йому речовини.

Загалом, алергія — це неправильна реакція організму, внаслідок якої він розпізнає певні речовини (алергени) як небезпечні й запускає механізми алергічних реакцій. Тепер складний період для тих, у кого алергія на пилок рослин  —  поліноз. Ризик появи алергії зростає при хронічних хворобах, незбалансованому харчуванні, несприятливій екології тощо.  

Читайте також

У тернопільських медиків значно зросла зарплатня після медичної реформи

—  Що найбільше викликає алергічні реакції? Пилок яких рослин найбільше концентрується у повітрі?  

—  Тепер відбувається пікове пилкування дерев, зокрема берези та ясеня, — каже Вікторія Родінкова, докторка біологічних наук, професорка Вінницького національного медичного університету ім. М. І. Пирогова. — Для прикладу, на Заході України, а також на Півночі у Лісовій зоні концентрація пилку берези, ясена і вільхи (яка вже відцвітає) у пікові дні сягає десятків тисяч пилкових зерен на добу! Алергія на пилок берези та ясена особливо дошкулятиме до 25 квітня, концентрація пилку в повітрі коливатиметься у межах 100 — 500 пилкових зерен у метрі кубічному повітря.  

Попереду — сезон пилкування дуба, який також серйозний аероалерген у всіх регіонах України. Середньодобова концентрація цього пилку може сягати до 500 пилкових зерен у кубометрі повітря в піковий період. При тім вважається, що для розвитку алергічних симптомів достатньо вдихнути 25 зерен у кубометрі повітря.  

—  Які ще рослини загрожуватимуть алергетикам найближчим часом?  

В. Родінкова: — Незабаром цвістиме волоський горіх, пилок якого також викликає алергію (він дещо більший, 30 — 40 мікрон, має багато пор). Меншою мірою симптоми викликає пилок рослин родини кипарисових (ялівець, туя, кипарис), а пилок тополі, який також спостерігається тепер, неалергенний взагалі.  

—  Як проявляється сезонна алергія?  

Б. Стремедловський: — Якщо організм чутливий до пилку згаданих рослин, то здебільшого розвивається ринокон'юнктивальний синдром — почервоніння й відчуття печії в очах, сльозотеча, а ще ринорея — рясні виділення з носа, що не супроводжуються закладеністю і пчиханням. У цей період також відбувається загострення сезонної бронхіальної астми, хворий потерпає через бронхоспазми. Часто проявляється реакція і на шкірних покривах — кропив'янка та дерматити. У 5% випадків у пацієнтів підвищується температура тіла, з'являється біль у суглобах, може виникнути діарея.                         

—  Як не сплутати поліноз та ГРВІ?  

Б. Стремедловський: — У випадку алергічної реакції симптоми загострюються під час сонячної й вітряної погоди, а знижуються під час і після дощу, адже тоді пилок набирає вологи й падає на землю, тож ми його вже не вдихаємо. Це не відбувається при застуді.  

—  Як полегшити симптоми алергії?  

Б. Стремедловський: — Потрібна дієта. З раціону слід вилучити продукти, які дають перехресну реакцію з пилком цих дерев. Для прикладу, яблуко має перехресний алерген з пилком берези, лісовий горіх може спровокувати перехресну реакцію з пилком ліщини (у них споріднені алергени). Рекомендую відмовитись від кісточкових — мова про черешню, вишню, сливу, персики. Також не раджу вживати моркву й селеру — білкова молекула, що відповідає за алергію на пилок берези, є в цих продуктах.  

Алергетикам варто щонайменше часу проводити на свіжому повітрі в обідню пору, якщо надворі ясно. Після повернення з прогулянки, обов'язково ретельно мийте руки, вмивайте обличчя й промивайте ніс, щоби позбутись пилку.  

—  Алергію можна вилікувати чи це на все життя?  

Б. Стремедловський: — Її можливо вилікувати — однак за декілька років. Починати таке лікування треба пізно восени, коли відцвітуть усі рослини. Йдеться про метод гіпосенсибілізації, коли в організм людини поступово вводять алергени, починаючи з малих доз і закінчуючи великими. Внаслідок лікування імунна система поступово звикає до алергену й сиптоми алергії стають слабшими.  

До речі, з віком активність імунної системи знижується, її сприйнятливість до рослинних протеїнів поступово слабшає, до старості людина врешті позбувається полінозу або переживає напади алергічного риніту вкрай рідко.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Експрес  

Коментарі