Аграрна Тернопільщина: Молоко із селянських дворів

Опубліковано:
17 Серпня, 2018

З 1 серпня селяни за літр молока екстрагатунку отримують 9 грн. 30  коп. Партія має перевищувати 10 тонн. Сільський господар повинен тримати не менше п’яти корів, а також доїльний апарат. А група молокоздавачів ще охолоджуючий тен. Таку кількість молокосировини можуть в сучасних умовах забезпечити великі фермерські господарства та сільгосппідприємства. З однією чи навіть двома коровами не можна отримати молоко такої якості. Треба об’єднуватися в сільгоспкооперативи. Такі  вже створені  в області Бучацький «Екопродукт». Його керівник Олег Грицак зумів залучити до співпраці понад тисячу  мешканців  з двадцяти населених пунктів району. Успішно діє і мають серйозні напрацювання з переробниками« Лосятинське молочне джерело» Кременецького району, багатофункціональний «Ратай» Заліщицького району.

Читайте також

Аграрна Тернопільщина: Міцне коріння молодого саду Івана Бойка
Король усіх приправ – часник
Аграрна Тернопільщина: На весняний лан з оптимізмом

Що стосується молока другого сорту, видоєного ручним способом, то воно також підніметься в ціні. Наприкінці літа зменшують надої, тому на ринку утворюється дефіцит молока. Від того й вартість за літр буде вищою. Проте поступово попит на молоко другого класу скорочується. Решта гатунків буде на 30- 40 копійок дешевша.

Найвищу середню ціну платили на Чернігівщині- 9,40 грн за кг, а найнижчу на Волині- 7,90 грн за кг. Причини подорожання експерти і фахівці галузі вважають попит з боку переробних підприємств і зниженням  виробництва в особистих господарствах населення, демографічну ситуацію, старіння сільських мешканців. А також збільшення експорту молока за кордон.

У першому півріччі надходження промислового молока на переробні підприємства України  становили 1,2 млн. тонн, що на 0,8 відсотка більше. ніж  торік. Сьогодні ціна на українське молоко в перерахунку на міжнародні стандарти становить 26,68 є ро за 100 кг .Це на 6,08 євро менше, ніж середня європейська вартість. В області наблизилися до таких параметрів  ТОВ « Україна» Підволочиського району, де мають високопродуктивне молочне стадо, вдосталь  грубих, соковитих і концентрованих кормів, а головне працівників та спеціалістів галузі. Будують тваринницькі молочні комплекси, реконструюють старі приміщення, кормоцехи  і добиваються рентабельності галузі ПП « Дзвін»  Чортківського, ТОВ « Бучачагрохлібпром», ПП « Іванівське», ПП  «Мшанецьке» Теребовлянського, СТОВ « Славутич» Збаразького, агрофірма «Горинь» Лановецького , ПП «Агроінвест», ТОВ «Слава» Козівського району. Але й досі сільгосппідприємства  семи районів боя ться тваринництва. Як дідько ладана.Хоча мають великі земельні масиви,  умови утримання дійної череди. Так легше й зайвих немає проблем. Кому, що суджено або плугом орати, або грушки на вербі збирати.

Ярослав Бачинський.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #агро, #бачинський, #молоко, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #село, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: