Давньогрецький математик і філософ Піфагор називав часник « Королем усіх приправ». Його батьківщина- Середня Азія,  вирощували ще 5000 років тому, згодом часник було поширено на Єгипет, країни Західної і Центральної Європи. Греки та римляни давали його перед походом у бій.

В Україні в основному вирощують озимі та ярі  форми часнику в на присадибних ділянках селян, у садово- дачних кооперативах.  Хоч нестачу цієї корисної для здоров’я людини прянощі відчувають у харчовій, косметичній та медичній галузі. Без нього немає ні сала, ні смачної ковбаси чим славиться український виробник,  тому переробники змушені закупляти дешевий китайський часник. в якому менше ефірних мастил, ніж,  наприклад, в українському.

null

Фото з мережі Інтернет

Чому часником не дуже спішать займатися овочівники? Причин тут декілька- малий попит, нелегко знайти надійні канали реалізації часнику, специфіка механізмів , обладнання оприскувальної системи. Головне – це надто ручна трудомістка робота. На Тернопільщині все-таки є 2-3 господарства, що  конкретно і серйозно займається вирощуванням часнику. Серед них багатопрофільне  фермерське господарство «С-Богдан» с. Вербівців Теребовлянського району, яке очолює Богдан Сивак.  Колишній військовий офіцер в запасі. Після завершення строку служби вирішив переїхати в село й  зайнятися сільським господарство, На сьогодні Богдан Петрович вирощує в основному зернові та технічні культури. Два роки тому, підкувавшись необхідними теоретичними  і с спеціальними знаннями фермер з Теребовлянщини вирішив вирощувати лі отримують дворічний озимий часник закупив насіння(« бульбочки- повітряні цибулина на стрілках). Процес овоча до посіву нелегкий і трудомісткий його треба зняти, просушити, сортувати. Потім висівають їх для  отримання « сівка». з якого надалі отримують « перше покоління» часнику.  Всього на Україні зареєстровано  та сертифіковано дев’ять сортів озимого часнику. Серед високоврожайні, стійкі до приморозків озимі- « Старобельський», «Одеський-13»,»Сакський», ярий часник «Миргородський», «Тянь-Шанський 320». Озимий часник полюбляє супіщені грунти, ярий- легкі суглинністі. На Тернопільщині культивувати пряний продукт найкраще на землях Монастириського, Бережанського, Козівського та частини  земель Бучацького районів. Добрим попередником для часнику кормові седирати, бобові, деякі гарбузові культури, капуста. крім огірків. Середня урожайність 15 центнерів з гектара, але як вважають досвідчені дачники при належній технології, доброякісному насінні, дотримання інших агрозаходів можна одержати до 400 кілограм з однієї сотки. Отже, не важко порахувати і затратний матеріал й прибуток при належній реалізації. Озимий часник в основному йде на маринування консервацію овочів, заклади ресторанного бізнесу. в супермаркети, адже термін їх зберігання 2-3 місяця, а ярий має значно триваліший період зберігання.

null

Фото з мережі Інтернет

– Вирощування часнику вимагає значних затрат  ручної праці. Механізмами проводимо рихлення міжрядь, вносимо засоби захисту рослин, а восени під час збирання- лише підкопуємо, – каже Богдан Сивак. У сезон  працюють жителі сусідніх сіл району. Під часник фермер відвів землі 25 гектарів, 20 – на товарний  продукт, 5 – під насіннєві кульки. Богдан Петрович  впевнений, що культивування цієї культури має  добру перспективу. А щоб  вийти на європейський ринок треба кооперуватися.

Ярослав Бачинський.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #агро, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #часник
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: