Аграрна Тернопільщина: Василь Вислоцький – господар рідної землі з Ягільниці

Опубліковано:
26 Липня, 2018

Літа біжать, як прудкі коні на калиновому мості. Здається, ніби вчора відзначили полудень, а тут вже твердою міццю стоїть на батьківських отчих порогах першого липневого літа нової десятки літ. 26 липня відомий у нашому краї, підприємець, авторитетний керівник, депутат облради Василь Вислоцький з Нагірянки відзначає черговий день народження на рідній землі.

– Явно не до жнив. У полі ще є що обмолочувати зколоскових, олійний і круп’яних культур. Й дощі не дають зібрати непоганий урожай. А вагомий початок  жнив закладається  восени і навесні з життєдайної хліборобської праці, з якої починається достаток колективу і продовольча безпека держави. – Такими словами розпочав нашу розмову нині добре знаний на теренах Тернопілля директор агропідприємства «Ягільниця-В» Чортківського району Василь Вислоцький.

А оскільки на хлібній ниві сьогодні роботи хоч відбавляй, то ми відразу перейшли до справи і поцікавились його виробничими досягненнями, за які Президент України присвоїв йому почесне звання «Заслужений працівник сільського господарства України».

Почалося з місцевих вороних…

Власну стежину у сільськогосподарське виробництво Василь Михайлович торував під впливом колись знаного на весь Союз Ягільницького конезаводу, де вирощували знаменитих коней порід української верхової, арабських чистокровних, ваговозів і рисаків. Уже тоді він, допитливий сільський хлопець, зачаровувався вороними, які щонеділі гарцювали на місцевому іподромі. А ще на конезаводі працювали батько і мати. Тож, допомагаючи їм у нелегкій праці на підприємстві і в домашній господарці, настільки полюбив тварин, що вирішив вступити до Львівського зооветеринарного інституту. 

У 1991 році, після закінчення згадуваного вишу, прийшов уже дипломованим ветлікарем на Ягільницький кінзавод і з любов’ю лікував тварин не лише в сільгосппідприємствах, а й в селянських обійстях навколишніх сіл. На жаль, з часом конярство прийшло в упадок. За таких умов пан Василь був змушений міняти профіль роботи і зайнявся переробкою пшениці. Нині у цьому сегменті його бізнесу – три млини, на яких працюють кваліфіковані спеціалісти. Весь урожай пшениці, вирощеної в агропідприємстві, вони переробляють на якісне борошно. Популярність на ринку здобула і власна торгова марка «Нагірянський млин».

«Ягільниця-В» – орендар і роботодавець

Переробка зернових на мукомельному виробництві спонукала Василя Михайловича створити сім років тому приватне сільгосппідприємство «Ягільниця-В». Тепер це ПСП орендує 1200 гектарів землі у 700 пайовиків сіл Ягільниці та Нагірянки.

Читайте також

Аграрна Тернопільщина: Міцне коріння молодого саду Івана Бойка
Король усіх приправ – часник

Зернова група у структурі його посівів займає більше половини відведених для обробітку площ.  Фактично на завершені обмолот 400 гектарів озимої пшениці, які заврожаїли значно менше Торік на круг зібрали 65 центнерів збіжжя. У польовому арсеналі також ярина, енергетичні, прибуткові, технічні — кукурудза, соя, цукрові буряки. У ці дні досвідчені механізатори Петро Ворона, Віктор Фрич, інші вчасно і якісно виконують усі польові жнивні і осінні роботи. . Для цього у ПСП «Ягільниця-В» є вдосталь вітчизняної та імпортної техніки. Завдяки добрій господарці працюючі мають гідну зарплату, а пайовики високу орендну плату.

Мандат довір’я зобов’язує

За словами місцевих хліборобів, з якими мені довелося спілкуватися, розповіли, що 90 відсотків виборців на окрузі довірили йому відстоювати їхні інтереси в обласній раді.

Тож Василь Михайлович, у якого вже чималий досвід депутатства у Чортківській районній раді, тепер  представляє інтереси краян в обласній раді. Це ж і завдяки його старанням у Свидівській школі замінено вікна на металопластикові, а в сусідній Мухавці перекрито дах на будинку культури, який понад 15 років руйнувався. Тепер з бюджету району на його  ремонт виділено 2,5 млн грн. У Ягільницькій школі, де навчається 180 учнів, також виготовлено нову покрівлю, навчальний заклад повністю утеплили і обладнали комп’ютерний клас. У Нагірянці перекрито дах ФАПу, замінено покрівлю у дитсадочку. Придбано 11 комп’ютерів для місцевої школи, замінено всі вікна на металопластикові.

Одне, що хвилює Василя Вислоцького, як депутата і господарника, це стан доріг у районі, по яких ні пройти, ні проїхати. Їх капітально не ремонтували десятки років. Та лід, як мовиться, зрушився. Цьогоріч загалом у державі на них виділено 315 мільйонів гривень. Тож спільними зусиллями маємо проконтролювати, аби кошти, які надійдуть у район, були використані за призначенням, каже пан Василь. І заспішив до позашляховика. жнива, а тут ще дощі не дають  вчасно і оперативно зібрати вирощене.

Ярослав БАЧИНСЬКИЙ

На фото директор  підприємства, депутат Тернопільської обласної ради « Ягільниця- В» Василь Вислоцький

 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #агро, #василь вислоцький, #господар, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #ягільниця
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: