Розгляд справи у вбивстві Ірини Мукоїд затягують уже півроку

Опубліковано:
8 Червня, 2018

У Тернопільському міськрайонному суді через регулярні перипетії довкола складу суду присяжних, який то затверджують, то відкликають, вже півроку не можуть розпочати розгляд справи про вбивство 17-річної Іринки Мукоїд із Вишнівця. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написала журналіст Збаразької районної газети «Народне слово» Наталка Парова. На лаві підсудних – неповнолітній Василь Гнатюк. 4 червня відбулося чергове підготовче засідання. Суд і досі на тому самому етапі підготовчих засідань, що і півроку тому, – повідомляє журналістка.

За клопотанням Василя, який скористався своїм виключним правом, звернувшись до суду, щоб його судив суд присяжних, 7 лютого відбувся відбір кандидатів у склад суду присяжних. Було відібрано п’ять кандидатур – трьох постійних присяжних і двох запасних, склад погодили усі учасники процесу. 1 березня суд присяжних приступив до роботи, але працював недовго. На підготовчому засіданні адвокати Василя Гнатюка звернулися до суду із клопотанням повернути обвинувальний акт прокурору через «численні порушення, які допустило слідство на досудовому етапі, не взявши до уваги докази, які свідчать про непричетність Василя Гнатюка до вбивства Іринки Мукоїди, а навмисно, на думку захисту, сфабрикували обвинувачення».

Проте замість того, щоб прийняти рішення про повернення чи неповернення обвинувального акту прокурору, суд, на прохання сторони обвинувачення, надає час прокуратурі для письмового обґрунтування своєї позиції до 28 березня. А також задовольняє клопотання прокурора про чергове продовження міри запобіжного заходу Василю Гнатюку до 30 квітня. На засіданні 28 березня прокурор заявляє клопотання про відвід одного із присяжних, чим робить склад суду нелегітимним. Тому до питання повернення обвинувального акту прокурору знову не доходять.  Далі суд бере паузу на два місяці, до 4 червня. Судові засідання відбуваються лише з однією метою – вчергове продовжити обвинувачуваному запобіжний захід.

Читайте також

Підозрюваного у вбивстві випускниці з Тернопільщини суд присяжних не погодився відпустити
Вбивцю випускниці з Тернопільщини чекає довічне ув’язнення (Відео)
У Тернополі судять підозрюваного у вбивстві випускниці: обирають присяжних (Фото)

Через відвід запасного присяжного виникла юридична колізія. За її роз’ясненням суд звернувся до Вищої Ради правосуддя, яка надіслала вказівки, як доукомплектувати наявний склад суду присяжних новими членами, лише нещодавно. 4 червня учасникам судового процесу представили нових претендентів у присяжні. Судове засідання було призначене на 16.00 годину. Проте розпочалося лише через півтори години, оскільки всі чекали на одного із кандидатів у присяжні.

Чоловік нарешті таки прибув до суду, засідання розпочалося. Сторону захисту представляли три адвокати – Вадим Бондарчук, Олександр Слабий та Андрій Русин, а також мамою Василя, як законним представником. Сторону обвинувачення представляв новий прокурор Лілія Жижура, а ювенальну превенцію – Віктор Батуленко. Службу у справах захисту дітей представляли Майя Шимашис (обласну), Юрій Мархивка (районну). Адвокат сторони потерпілої Віталій Горба на засідання не з’явився. Опікунка Ірини Ольга Яремчук була на суді зі своїм чоловіком. Окремо від невістки і сина сидів рідний дідусь вбитої.

Але не встиг головуючий суддя Тарас Багрій представити трьох нових кандидатів у присяжні, як два з них заявили про самовідвід. Спочатку заяву подав Ігор Рихальський, який надав суду медичні довідки про хворобу батька, який є інвалідом першої групи, і повідомив, що хоча у батька є й інші діти, але вони закордоном, тому саме на ньому лежать обов’язки з догляду за хворим батьком. Після того, як суд і всі учасники процесу задовольнили його заяву про самовідвід, з аналогічним клопотанням увільнити його від обов’язків присяжного попросив інший кандидат – Петро Левицький, головний лікар КП «Тернопільський міський лікувально-діагностичний центр». Чоловік повідомив, що, крім своєї безпосередньої роботи, він є тренером з рукопашного бою та кікбоксингу і тренує працівників ГУ Нацполіції Тернопільської області. Петро Левицький розповів, що до і після тренувань спілкується з поліцейськими. За його словами, співрозмовники переконані в обґрунтованості обвинувачення Василя Гнатюка, такої ж думки і він сам. Тому кандидат у присяжні повідомив, що не зможе бути об’єктивним і просить про самовідвід. Після з’ясування усіх обставин це прохання суд таки задовільнив.

Третьою кандидаткою у присяжні була Тетяна Веселович. 44-річна жінка тимчасово не працює, домогосподарка, має незакінчену вищу освіту. З 2016 року брала участь у судах у цивільних справах у якості народного засідателя. Саме таку інформацію про себе надала пані Тетяна особисто у суді. На запитання, чи стажить вона за інформаційним процесом справи вбитої у ЗМІ, жінка відповіла, що газет не читає і телебачення не дивиться. На запитання про догляд за дітьми, жінка взагалі відмовилась відповідати. Проте, як з’ясувала журналіст, жінка має персональну сторінку у Фейсбуці, і частенько заглядає у соцмережу. А ще, за словами Наталки Парової, Тетяна Веселович була героїнею кількох журналістських статей, які можна знайти в інтернеті. Балотувалася пані Тетяна і в депутати Теребовлянської районної ради 25 жовтня 2015 року від політичної сили Об’єднання «Самопоміч», ця інформаціє теж є у вільному доступі. Висновок – донедавна пані Тетяна була досить публічною особистістю.

Таким чином через самовідвід двох кандидатів у присяжні Тетяна Веселович залишилася єдиною кандидаткою. Тому головуючий змушений був перенести підготовче засідання на 15 червня. До цього часу автоматизована система розподілу повинна визначити інших кандидатів у присяжні.

Отже, слухати справу у вбивстві Ірини Мукоїд будуть ще нескоро. Малоймовірним є і розгляд питання про повернення обвинувального акту, яке вже три місяці знаходиться у підвішеному стані. Через недоукомплектування складу суду присяжних суд нелегітимний. В той же час термін тримання під вартою Василя Гнатюка закінчується 26 червня, якраз у роковини вбивства Ірини.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #гнатюк, #мукоїда, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: