Аграрна Тернопільщина: Диво-сад на 10 сотках

12.02.2018 10:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Ярослав Бачинський

Хочу поділитися з читачами своїми думками про те, яке місце займає сьогодні присадибна чи дачна ділянка з 10 сотих в житті кожної сім’ї? Особливо, коли є діти, в рази більше така ділянка принесе користі.

Теперішнє садівництво дуже відрізняється від колишнього і люди старшого покоління мають уяву як було колись. А молоді про садівництво сучасне і яку користь для здоров’я сім’ї воно може принести, не здогадуються. А на моє глибоке переконання варто знати.

Читайте також

Тернопільщина: сільським дорогам – «друге життя»
Аграрна Тернопільщина: Перспектива галузі – в оновленні стада
Дорожники області продовжують боротьбу з негодою

Я розмістив та змалював схему розміщення та висадки фруктових дерев та плодовоягідних кущів на вашій присадибній чи дачній ділянці. Взяв за основу 0,10 га землі. Якщо в вас більша чи менша ділянка, тобто пропорційно або збільшуєте або зменшуєте схему посадки.

На такій ділянці можна розмістити від 50 до 100 саджанців плодових дерев - слив, вишень, груш, яблунь, абрикосів, персиків, нектарину, морви, дерені-кизилу, горіху, калини. Північний бік ділянки висадити фундук – він захистить вашу ділянку від протягів. Від сусідньої межі можна висадити кущі смородини, порічки, малини, агрусу. З другого боку ділянки варто закласти виноградник від 30-50 кущів столового винограду, ягодою якого будуть ласувати і дорослі, і діти. Та ще й залишиться місце під грядки. А ще на такій ділянці, за бажанням, можна поставити 2-3 вулики з пчілками, аби було кому запилити ваш сад, а вам згодом поласувати медом. А ще можна поставити альтанку-бесідку, де можна  перепочити, посмакувати ягодою, приємно провести час.

null

Тепер про саме головне. На сьогодні Україна вже відмовилася від імпортних яблук. Вітчизняний ринок заповнений яблуками, грушами саме українського виробника. У нашій державі великі насадження обприскують 15-20 разів, а в Польщі ці хімічні заходи здійснюють до 40 разів.

Свою присадибну чи дачну ділянку будете обприскувати 5-7 разів за сезон плодоношення. Я розробив схему обприскування своєї ділянки, користуюся нею багато років. Цю схему вже використовують безліч людей, яким її порекомендував. У Голландії існує правило – одне яблуко замінює десять медичних пігулок і таке застереження необхідно взяти за основу. І ліпше, коли яблуко чи груша або інший фрукт зі своєї ділянки.

Душа і серце радіють, коли ваше деревце зацвітає, формуються плоди, з кожним місяцем їх вага збільшується. Триває процес достигання. Неперевершені відчуття, що все це вирощене своїми руками ще й на ваших очах. А тішитись буде чим – одне деревце дасть 30-50 кг яблук, груш. Багато солодкої ягоди принесе також один кущ винограду – 15-50 кг сонячних вітамінних грон.

Варто замислитися, чи вигідна така ділянка для вашої родини? Переконаний твердо – вигідна! Ви забезпечите сім’ю всіма натуральними фруктами, ягодами, горіхами. А саме основне – у вас буде свій маленький рай на землі.

Олег ЯЦИКОВСЬКИЙ,
садівник-професіонал з с. Ангелівка Тернопільського району.

Контактні телефони: (097) 497-19-90, (099)  094-32-99.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі