Доведено: «Картка тернополянина» економить сотні гривень (Інфографіка)

03.10.2017 18:43   Джерело: Файне місто
Опубліковано : Новини Тернопільщини
У файному місті от-от на повну потужність запрацює нова муніципальна ініціатива – «Файна карта» або іншми словами міська картка тернополянина. Попри наявність скептиків, картка однозначно дає позитивні зміни, як для міста, так і для кожного тернополянина зокрема. Переконатися у цьому – просто, здійснивши невеличкий підрахунок та аналіз. 

Вигода для усіх: працюючих містян, студентів, пільговиків

Перша перевага — економія коштів. За все, йдеться безпосередньо про вартість поїзду. Маєш картку – платиш менше, за найпростішим розрахунком власник «Файної картки» на кожній поїздці заощаджує 1 грн. Чим більше поїздок куплено одразу, тим нижчою є вартість кожної. Наприклад, для власників проїзного (що є одним із її різновидів – т. зв. неперсоніфікована карта), вартість проїзду в тролейбусі навіть може складати до 2,7 грн.

Читайте також

Отримати «Картку тернополянина» – справа не з легких
Тарифи на проїзд у громадському транспорті Тернополя не змінилися

Друга перевага — зручність. Згадаймо часи, коли ми купляли талончики на тролейбус та автобуси окремо, потім проїзні на кожен вид транспорту… А тоді у поспіху шукай їх в гаманці, чи боронь Боже забудеш у кишені і кинеш у прання… А загубив проїзний – купуй новий… Знайомо? З «Файною картою» про ці прикрості можна забути! Сучасний пластиковий дизайн робить її практичною у користуванні, а дія за принципом «єдиного електронного гаманця» дозволяє розраховуватися за проїзд у різних видах транспорту, а головне – не турбуватися через її втрату, адже кошти зберігаються на балансі. Крім того, «не використані» поїздки переносяться на наступний місяць. 

Третя перевага — додаткові «бонуси». Уже у найближчому часі власники Картки тернополянина зможуть користуватися додатковими знижками в аптеках, магазинах, при сплаті комунальних платежів тощо. Також у подальшому така карта допоможе швидше отримувати адміністративні послуги, наприклад, довідки та інші види.

Звернемо також увагу, що вже запрацював і он-лайн сервіс замовлення «Файної карти». На сайті https://fayna-karta.te.ua без черги і за будь-якої погоди у зручний для вас час доби – можна замовити виготовлення Карти тернополянина. При цьому на заповнення он-лайн анкети витрачається лише близько трьох хвилин часу.

Вартість «Файної карти» окуповується за місяць

Тернополяни, які проживають чи працюють у місті, з «Файною картою» зможуть зберегти у своєму гаманці близько до 800 грн на рік. Адже для власників персональної карти тернополянина ціна вартості проїзду залишиться базовою: 3 грн – в тролейбусі; 4 грн – в автобусі та маршрутному таксі. У той же час, БЕЗ картки за разову поїздку доведеться платити  4 і 5 грн відповідно. Діятиме і загальноприйнятий принцип: що більше поїздок людина купує на картку, тим менше платить. Якщо тернополянин купує поїздки «оптом» на квартал – «Файна карта» оформлюється взагалі безкоштовно (розрахунок здійснено на 216 поїздок – ред.).

Але навіть, якщо оплатити 57 грн за виготовлення карти, і регулярно її поповнювати, то за рахунок простої економії вона окупиться вже протягом першого місяця користування. Далі – усі заощаджені кошти переходять у Вашу «скарбничку». Порахуймо разом. 

Наприклад, Ви користуєтеся транспортом двічі на день (хоча насправді більше) протягом 30 календарних днів – з карткою Ви заощадите 60 грн.. Тобто вартість карти Ви вже собі повернули. З кожного наступного місяця + щонайменше 60 грн/міс. Спробуйте відкладати ці кошти – набіжить 700 грн за рік. І це лише з розрахунку на одного члена сім’ї! Безумовно, дана цифра наведена як найбільш простий приклад, але за ці 700 грн можна купити, наприклад, 35 літрів молока, або 5 кг м’яса, або з десяток разів відвідати кінотеатр, або ж оплатити два місяці гуртків для дитини – батьки знають, що по Тернополю заняття коштують в середньому 300-350 грн на місяць.

Для студентів та учнів, з «Файною картою» проїзд у всіх видах транспорту буде дешевшим на 50% – лише по 2 грн (замість 4 грн чи 5 грн – для тих, хто без карти – ред.). Знову ж таки, беремо калькулятор: дві поїздки на день у маршрутці протягом місяця – і маємо 180 грн економії! 

Крім того, молодь та юні тернополяни в майбутньому отримають цілу низку знижок у закладах, які часто відвідують. 

Для пільгових категорій – пенсіонерів, учасників АТО, людей з інвалідністю тощо, витрати на виготовлення персональної Карти тернополянина взяла на себе мерія – кошти на це виділено з міського бюджету. Тож, жодних витрат тернопільські пільговики не понесуть, а в подальшому також зможуть заощаджувати і користуватися різними знижками. 

Переваги матимуть і користувачі «неперсоніфікованого» проїзного квитка тривалого користування (вартість – 20 грн на всі види транспорту; 15 грн – на проїзд тільки у тролейбусі – ред.)

Вартість проїзду для таких користувачів, знову ж таки буде базовою – 3 грн у тролейбусі та 4 грн в автобусі чи маршрутці. При цьому таку неперсоніфіковану картку тернополянина можна передавати родичам чи друзям. Також по ній за зниженим тарифом можна буде оплатити поїздку кількох людей – коли, наприклад, їдете кудись компанією. 

Ще однією перевагою картки тернополянина є те, що з її запровадженням розпочнеться легалізація зарплат (так звана «біла» зарплати). Адже право отримати іменну картку мають ті, хто працює в Тернополі. Для цього треба подати довідку з податкової – вона засвідчить, що за людину сплачуються податки. А це означає, що легальний працівник у майбутньому матиме право на пенсійне забезпечення.

З «Файною картою» тернополяни контролюватимуть перевізників міста

Ми з’ясували про беззаперечні переваги Карти тернополянина для окремо взятих містян, але будуть і покращення, які важливі для нашого міста в цілому. 

По-перше, покращиться якість обслуговування в транспорті. Облік пасажирів завдяки Карті тернополянина буде контрольований. В результаті розвитку цієї системи можна буде побачити, де необхідно збільшити кількість транспортних одиниць на маршруті. І це стосуватиметься в тому числі й приватних перевізників. 

По-друге, громада міста отримає більше важелів контролю за перевізником. Завдяки електронному обліку, зібрані за проїзд гроші збиратимуться на єдиному рахунку, а перевізник буде отримувати виключно за перевезених пасажирів. Таким чином, стане точно відомо, скільки він заробляє на маршруті. А отже, недобросовісні перевізники більше не зможуть «лукавити» – їм буде важче маніпулювати необхідністю підвищувати тарифи, опираючись на їх нерентабельність. 

По-третє, розвиваючи систему чіткого обліку пасажиропотоків, у майбутньому можна буде перейти до європейської практики оплати за проїзд: за кілометраж, а не за пасажира. Тобто вартість буде залежати від дальності поїздки. Це дасть додатковий важіль для того, щоб перевізник чітко дотримувався графіку руху. В іншому випадку ризикуватиме втратити ліцензію. Так система перевезень працює у Польщі, Німеччині та більшості країн ЄС.

І по-четверте, з «Файною картою» місто буде точно знати скільки пільговиків користується громадським транспортом. А відтак буде відома не приблизна – у багатьох випадках «вирахувана» самим перевізником, а цілком чітка сума, яку потрібно відшкодувати перевізнику з міського бюджету (З 2016 року за всі перевезення пільгових категорій населення перевізник отримує кошти з міської скарбниці – ред.). Тепер же, разом із введенням Карти тернополянина, місто буде платити тільки за реальнихпільговиків. Наразі, на це з міського бюджету виділяється близько 40 млн грн, і довести обґрунтованість цієї суми складно. Швидше за все, виявиться, що реально необхідна сума – значно менша. Зекономлені кошти можна буде витрачати на корисні для громади речі: створення місць для відпочинку, закладення скверів і парків, облаштування дитячих майданчиків тощо.

І на останок, якщо хтось іще не став власником «Файної карти» – нервувати не слід! В мерії з розумінням ставляться до того, що сам процес виготовлення карти триває до 20 днів, тож найближчі місць-два триватиме так званий «перехідний період». Особливо це стосується пільгових категорій тернополян: пенсіонерів, студентів, учасників АТО та інш.. Зокрема, як зазначають у мерії, паралельно скористатися пільгою на проїзд можна буде, пред’явивши відповідне посвідчення. 

fayna-karta-01


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Файне місто  

Коментарі