В 1660-х роках в Тернополі  була споруджена Велика (інша назва Стара) синагога на Подолі. Розташовувалась синагога трохи вище від сучасного музичного училища, що по вулиці Паращука. Сьогодні на її місці знаходиться приміщення уже не діючої старої котельні.

Читайте також

Тернопіль на відео 1954 року
Борщів на старих листівках
Як навчали в Бережанській гімназії: ретросвітлини

До речі Велика синагога була споруджена у 1662—1668 роках на місці її попередниці, яка в 1663 році повністю згоріла внаслідок пожежі. Нова синагога вражала довершеністю строгих готично та ренесансних форм. У її архітектурі відчувалася витонченість і виразний східний вплив. Кам’яна будівля божниці утворювала прямокутник зі стрілчастими вікнами. Єдиною оздобою був аттик, прикрашений аркадою. Синагога входила до комплексу оборонних споруд міста: захищала його південно-західні рубежі. Зовні вона справді нагадувала фортецю і була дуже стриманою.

Під час Другої світової війни нацисти в синагозі влаштували катівню над євреями. У 1944 році, коли в Тернопіль заходили радянські війська, синагога постраждала від обстрілу. В роки Другої світової війни пам’ятка зазнала руйнівних пошкоджень, після чого її руїни було вирішено знести. На фундаменті синагоги спорудили нову будівлю, в якій розмістилася котельня та художній комбінат. З розміру будівлі, розміщеної на фундаменті синагоги, можна уявити розміри втраченої назавжди для історії містаин споруди.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Джерело фото: e-bay

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #ретро, #синагога, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: