В Тернопільській області знаходиться місто з незвичайною назвою – Монастириська, розташоване на берегах річки Коропець. Перша назва міста звучала як Підгородне, потім Монастирище, а ще пізніше населенний пункт перейменували його в Монастириська. Перші  писемні згадки відносяться до початку XV століття.

Читайте також

Кременець на фото Германовича
Село Тростянець на ретросвітлинах
Німці біля Зарваниці в 1916 році

В різні часи в місті були побудовані різні архітектурні пам’ятки, серед яких варто згадати церкву Успіння Божої Матері, церкву Воздвиження Чесного Хреста, храм Успіння Божої Матері (1751), церкву Введення Пресвятої Діви Марії (1873), церкву Воздвиження Чесного Хреста (1892). Також в місті було п’ять капличок та три «фігури» (скульптури) Матері Божої. До сьогодні збереглося приміщення колишньої синагоги (1904 р.).

Знайдені світлини показують як виглядало місто Монастириська в першій половині ХХ століття. Зачаровують види міста з боку Бучача та Станіславова (сучасний Івано-Франківськ). Цікавими є панорами на місцевий ринок, школу та тютюнову фабрику. На одній із листівок ми можемо розгледіти акторів із вистави «Мазепа», яку презентували на День Словацького в місті (свято напевно відзначали в день народження поета Юліуша Словацького – 4 вересня).

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Джерело: https://polona.pl

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #монастириська, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #ретро, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: