Із проголошенням незалежної України перед нашою державою постала актуальна проблема оцінки власних культурних цінностей, які  визначають  інтелектуальну і духовну спрямованість нашого народу, окреслюють його пройдений шлях. Їх ні в якому випадку не можна ігнорувати, адже чим повніші наші колекції національних скарбів, тим більше у нас є шансів для кращого висвітлення і вивчення історії України. Тому ми повинні створити сприятливі умови для їх збереження, адже завдяки нашим культурним багатствам існує той зв’язок, який пов’язує наше минуле з сучасним, а сучасне із майбутнім.

Читайте також

Кременець на фото Германовича
Село Тростянець на ретросвітлинах
Німці біля Зарваниці в 1916 році

Сьогодні, приємно визнавати, що останні роки були позначені пробудженням історичної самосвідомості серед українського народу, з’явився інтерес до свого минулого та його культурних надбань, але не дивлячись на це невирішеним залишається ряд питань. Так, не є великою таємницею той факт, що велика кількість українських скарбів зберігається не в наших музеях, а за кордоном, в основному в колекціях російських та польських музеїв.

Ось уже багато десятиліть в Краківському археологічному музеї зберігається унікальна пам’ятка історії українського народу під назвою Збручанський і́дол, який являє собою кам’яний стовп, який, на думку дослідників, ймовірно зображує слов’янського бога Рода-Світовида.

Історія знахідки ідола розпочинається в 1848 році, коли біля села Личківці коло Гусятина в річці Збруч (притока Дністра), в часи сильної посухи знайшли скульптуру. Від початку побачили лише голову, яка з’явилась над поверхнею вод Збруча внаслідок різкого падіння їх рівня.

За однією із версій істориків, стовп у вигляді статуї було скинуто в Збруч войовничими християнами. Але добрий стан збереження ідола також може свідчити про те,що можливо її сховали для збереження у водах язичники-віруючі.

Збруцька пам’ятка створена з місцевого вапняку, являє собою чотиригранний стовп висотою 2,67 м, розділений на три рівні-яруси, що відповідають уявленням слов’ян-язичників про три світи — небо, землю й потойбіччя.

До Краківського музею ідола передав граф Потоцький, який 15 листопада 1850 року надсилає листа з описом пам’ятки до Краківського наукового товариства. 12 травня 1851 року ідола все ж перевезли до Кракова, де він зберігається досі.

null

Збручанський Світовид. https://upload.wikimedia.org

 

null

Збручанський Світовид. https://goingapp.pl

 

null

Реконструкція язичницького обряду. https://2.bp.blogspot.com

 

null

Зображення із Збручанського Світовида. https://2.bp.blogspot.com

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Збруч, #ідол, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #ретро, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: