Центральна виборча комісія оголосила з 9 вересня про початок виборчого процесу перших виборів об’єднаних територіальних громад, які відбудуться у неділю, 29 жовтня. У Тернопільській області на вибори ідуть 4 об’єднані громади – Зборівська, Хоростківська, Лановецька та Саранчуківська. 

Власне, ці громади об’єднають 34 сільських ради та близько 50 тисяч населення. Адже до складу Зборівської громади входять 17 сільських рад з кількістю понад 16 тис. населення. Хоростківська громада Гусятинського району об’єднує 7 сільських рад із населенням понад 14 тисяч осіб. До Лановецької громади вирішили приєднатися 5 сільрад. Дана громада налічуватиме близько 13 тисяч населення. До складу ж Саранчуківської громади, що на Бережанщині, ввійдуть 5 сільрад із населенням 2,5 тисячі осіб. 

Читайте також

Тернопільська міська виборча комісія вкотре довела свою безпорадність (Відео)
Краще запобігати, ніж лікувати. Як Байківці організували систему первинної медицини
Досягнення Великогаївської громади: дитячий садок, який більше потрібний дорослим

Одночасно в області є гострим питання щодо виборів у Товстенській громаді Заліщицького району, яка має на меті об’єднати 17 сільрад із кількістю населення понад 19 тисяч осіб. Адже ЦВК прийняла постанову про відсутність правових підстав для призначення перших виборів у цій громаді. Утім, до центральної виборчої комісії звертатимуться повторно із проханням дозволити провести вибори у грудні. 

«Процес із децентралізацією має бути завершений, адже під це виділяються колосальні за всю історію незалежності кошти і це унікальна можливість в людей взяти самим відповідальність за себе, за своє містечко чи село і за свою громаду. Але водночас, ми маємо розуміти, що громада зможе повноцінно функціонувати лише тоді, коли вона навчиться не тільки чекати коштів, які їм будуть виділені, а перш за все сама почне дбати про наповнення власного бюджету. Нині, зокрема, 100% сплати за оренду землі та 60% ПДФО, які сплачуються із заробітної плати, залишаються у бюджеті громади. Отже, громада має усвідомлювати необхідність легалізації робочих місць. Ще один варіант – легалізація акцизу. Держава свідомо пішла на збільшення акцизу на 5%, але у багатьох селах навіть близько немає касових апаратів, а це означає, що алкоголь і тютюнові вироби продають нелегально. Відтак до бюджетів громад не надходять потрібні кошти, за рахунок яких має розвиватися інфраструктура громад, медичні та освітні заклади. Тому це спільна робота і ми не маємо права зупинятися», – підкреслив голова Тернопільської ОДА Степан Барна під час програми «Позиція», що виходить щочетверга на «Радіо ROKS».

Водночас, очільник області наголосив, що 2017-2018 роки мають стати вирішальними у проведенні реформи. «Ми впевнені у цьому тому, що створили сприятливі умови та забезпечуємо систематичну координацію роботи щодо реалізації проектів, налагодили діалог і оперативне вирішення питань, які виникають в органах місцевого самоврядування існуючих громад та тих, які ініціюють об’єднання. Також для активного розвитку уже об’єднаних громад є всі можливості та велика підтримка як держави, так і донорських організацій», – зазначив Степан Барна.

Нагадаємо, в області уже діють 36 об’єднаних територіальних громад, які охоплюють 34% території та 27% населення. Загалом об’єдналися 206 міських, селищних та сільських рад (345 населених пунктів), що складає третину від їх загальної кількості.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #29 жовтня, #громада, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #ОТГ, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: