Ярослав Бачинський

Ярослав Бачинський

кореспондент, журналіст, член Національної спілки журналістів України

Аграрна Тернопільщина: горох – культура не другорядна

25.07.2017 10:43   Джерело: TeNews
Автор : Ярослав Бачинський

У сільгосппідприємствах та фермерських господарствах області масово приступили до збирання  гороху, якого посіяно на 18037 гектарах,  вже зібрано понад першу тисячу гектарів. Найбільші земельні масиви під бобовими займають у господарствах Зборівського, Борщівського, Тернопільського і Чортківського району. Відсутня харчова і цінна кормова культура  на полях Монастириського, всього від 105 до 400 гектарів вона дозріла на ланах Шумського, Підгаєцького, Кременецького, Козівського району. Перші  обмолоти показали, що середня врожайність гороху з га по області склала 33-35 цнт. Хоча у багатьох агроформуваннях цей показник сягає 42-45 і більше цнт. з га. За шкалою цін горох третій продукт після гречки і рису.

Часник,горох, українська лохина, вишня,горіх довгий час їх зараховували до нішевих культур, тобто другорядних. Якщо часникові плантації рідкість на полях та земельних наділах фермерів, приватних землевласників, селян - одноосібників. Про вирощування  його у масових масштабах у потужних холдингах, корпораціях, середніх та дрібних сільгосппідприємствах мови йти не може. Ось  посіви гороху збільшуються  в усіх формах власності господарювання системи виробництва продовольства і продуктів харчування країни. У 2016 році при прогнозі 182 тисячі гектарів українські фермери та аграрії посіяли 239 тис. га, що на 33 відсотки більше запланованих площ.

Читайте також

Аграрна Тернопільщина: хліб чесного сумління
Аграрна Тернопільщина: два урожаї з одного поля

На сьогодні частка українського гороху надсвітовому ринку менша за один відсоток. Торік експортовано 359 тис. тонн гороху на суму 106,5 тис доларів США. Основними імпортерами виступили Індія, 41 % поставок, а також Пакистан і Туреччина.

Аграрії посіяли, за словами головного спеціаліста департаменту агропромислового розвитку і продовольства Тернопільської ОДА Марії Дерманської понад18 тис. га, що також значно більше, ніж торік. На провідні ролі крім зернових, а багатьох фермерських господарствах прописався саме горох. Серед них Ферма «Айова» Лановецького району, ФГ «Вікторія-2002» Козівського, ФГ «Березовський», ФГ «Олійник» Тернопільського району, ФГ «Колосок», ФГ «Костюк», ФГ « Діброва» Збаразького та інші Культура і фінансова  й агрономічно вигідна. Щороку найбільше її сіють корпорації «Агропродсервіс», ПП «Агрон» Тернопільського району та інших  агропідприємствах області. Він третій, опісля озимого ячменю і ріпаку в збиральному жнивному конвеєрі. Горох має попит як на внутрішньому, так на зовнішніх ринках Європи, Азії та Близького Сходу.

null
 Фото: Ярослав Бачинський.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі