Ярослав Бачинський

Ярослав Бачинський

кореспондент, журналіст, член Національної спілки журналістів України

Аграрна Тернопільщина: хліб чесного сумління

20.07.2017 11:43   Джерело: TeNews
Автор : Ярослав Бачинський

Кожні жнива мають свої особливості, й  свій характер  та методику хлібозбирання. Не стали винятком й цьогорічні у моїй професійній журналістській біографії вони є 35- ми.  Написано сотні  газетних публікацій, радіо матеріалів різних жанрів й тематики.  В їх основі - людина трудівник й хлібодар, ратай. Від рядового хлібного лану до керівника сільгосппідприємства всі сумлінно і чесно виконують свою святу справу. Зміцнюють продовольчу безпеку держави, забезпечують добробут і стабільність української родини, імпортують наше збіжжя до 80 країн світу.

Тернопілля жнивує, сталі врожаї, великі намолоти до 2 млн. тонн збіжжя стали вже нормою для аграріїв краю. Бо вагомий внесок у продовольчу безпеку України роблять не лише великі агрокомпанії та холдинги, а середні і дрібнотоварні сільгоспвиробники,  фермери. селяни - одноосібники, переробники та харчовики краю.

У сільгосппідприємствах усіх форм власності Тернопільського району засіяно станом на 14 червня ц.р.21891 гектари зернової групи або 110,5 відсотків до прогнозованого. В її  основі головна  пшениця року- озима  посіяна на 8192 га, до збирання маємо 3475 гектарів озимого  та 1000 га ярого ріпаку, 1822 гектари озимого ячменю. Серед ярих культур слід обмолотити  якісно і вчасно  1500 гектарів пшениці, ярого ячменю - 3200 га, гороху - 1800 га, У структурі сівозмін  чимало гектарів й пізніх культур, зокрема, сої, бобів, вики, кукурудзи, соняшнику, гречки та цукрових буряків.

Щоб забезпечити увесь процес хлібозбирання, транспортування вирощено на токові господарства, елеватори, засіки й  склади буде задіяно  до сотні зернозбиральних комбайнів. з них 80 відсотків  іноземного виробництва. Дехто з керівників ще напередодні жнив уклав угоди про залучення потужних високопродуктивних комбайнів, що дасть змогу пришвидшити темпи збирання й обмолоту зернових як озимих, так і ярих культур. зменшити їх втрати на полі.Таку практика залучення техніки зернозбиральних комбайнів , великогабаритного транспорту- зерновозів давно прижилася на байковецьких полях ТОВ « Вікторія»,ТОВ « Стегниківське «,Золотий колос».

Стараюся напередодні жнивної кампанії побувати  майже в кожному сільгосппідприємстві та фермерському господарстві, що займається зерновиробництвом. Подивитися стан польових доріг, культуру землеробства, територію токових господарств. справність  електронних ваг, поцікавитися комплектацією екіпажів, а головне  по розмовляти з людьми хлібодарами.

У технічному парку аграрників району,значне за вимогами європейських технологій за підрахунками економістів закуплено сільгоспмашин різних модифікацій, обладнання. реманенту майже на 60-80 млн. грн. Новий надсучасний зернозбиральний комбайн придбали в ПП «Агрон»  у перші самостійні жнива на цій техніці виїде у загінку досвідчений комбайнер Віктор Шугета. У ПП « Агрофірма «Медобори»  новий німецький комбайн довірили прекрасному механізатору, сумлінному і висококваліфікованому спеціалісту Володимиру Дубівецькому він зустрічає 15 жнива в агрофірмі. У ФГ « Бучинський» для транспортування  збіжжя закупили потужний зернопоїзд, десятки нових одиниць  техніки різних модифікацій поповнили потужні машинно- тракторні парки агрохолдингу « Агропродсервіс». Нові одиниці техніки  прийшли на озброєння хліборобів ТОВ « Агрокомплекс», провели реконструкцію складських приміщень. Капітально відремонтували зерносушильний комплекс у СПП «Мричко» с. Баворів, Впорядкували території, складські приміщення, придбали чимало одиниць ґрунтообробної в посівної  техніки, обприскувачів на солідну суму в ТОВ « Вікторія». Останні, доречі першими у районі розпочали жнива. Оперативно і головне без втрат обмолотили 156- гектару площу біля Охримівців, а всього ячменю тут посіяли 450 гектарів, на третині вже дали лад урожаю. Це незважаючи на часті липневі дощі, де  треба корегувати кожне погоже вікно й хвилину. У Байківцях створили усі умови для жниварів постійно працює їдальня, є необхідні побутові зручності.

Читайте також

Аграрна тернопідьщина: теребовлянці чекають погоди і починають жнива
Аграрна Тернопільщина: розпочалися жнива
Аграрна Тернопільщина: Вирощене буде зібрано й збережено

Не зволікали з обмолотом ячменю середньостиглого сорту, який посіяли після кукурудзи в ТОВ «Дружба». Застосували пряме комбайнування. Потужний зернозбиральний комбайн  «КLAAS», за штурвалом якого молодий механізатор Орест Шлюсар успішно справився з дорученою  роботою, зерно ячменю чисте, немає механічних пошкоджень все відтранспортували місцеві водії до складських приміщень. які також привели до ладу, зробили ремонти. Відразу ж за комбайнами Андрій Климів на обладнаному пресом тракторі підбирає валки і тюкує солому. У лозівському господарстві висока щільність великої рогатої худоби на стогектарний вимірник ,багато чисельне молочне стадо, тут за словами головного агронома Михайла Мица і керівника Наталії Янкевич цінують кожну сотку орендованої у земляків землі. До честі місцевих трудівників та її директора рослинницька й тваринницька галузь прибуткові, місцеві  виробничники мають гідні умови праці й оплату за неї.

Ставку на якісний урожай, багатопрофільне виробництво та безвідходні технології на основі передового  досвіду Євросоюзу зробили вже давно у ПП «Агрофірма «Медобори», якою з 2002 року керує заслужений працівник сільського господарства України. депутат Тернопільської районної ради Володимир Крупніцький. Зараз там вже завершують збирати стогектарну площу ріпаку, на черзі колоскові культури, які обмолочують за певним графіком, і у певні строки. В агрофірмі « Медоборах» один З найкращими побажаннями, більші і потужніші крупяні цехи, в яких переробляють основну частину вирощеного урожаю.  В Скоморохах продоктують крупи кількох видів. В тому в числі пшеничну. ячмінну, кукурудзяну, перлову, горохову, гречану. А значний попит на неї ( купують тернопільські гуртові, фірмова мережа магазинів  облспоживспілки «ТЕКО». Оптові партії відправляються до Львова, Одеси та інших міст України, в заклади спецпризначення.

 Ще задовго до жнив-2017 через Смолянку і центральною вулицею Скоморохів пролягла капітальна асфальтна дорога, яку тут  місцеві жителі чекали добрих три десятки літ, за рахунок господарства обладнали автобусні зупинки, обгородили територію школи, завершують будівництво офіс- центру, відкрито новий зал для  приймання їжі працюючими, створено чимало зручностей для механізаторів, ремонтників водіїв  в Смолянці на тракторній бригаді, Приємні і чудові зміни для покращення життя на селі, праці на рідній, а не чужинській землі. Перші щедрі  намолоти радують, і дають  добрі надії, що знову область і Тернопільський район, який займав у свій час передові позиції в зерновиробництві будуть з щедрим українським короваєм.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі