Наталія Гуда: Піша Проща до Зарваниці – нагода подякувати Богу та об’єднатись у молитві за Україну та рідних

Опубліковано:
14 Липня, 2017

Через кілька днів на Тернопільщині розпочнеться одна з найвеличніших християнських подій: загальнонаціональна Проща до Зарваниці. Українці кажуть, що такі молитовні походи до святих місць — це давня традиція християн, коли віряни приносять Богу своєрідну пожертву — пішу прощу.

Читайте також

До Зарваниці їде кардинал
На Тернопільщині інтенсивно готуються до загальнонаціональної прощі в Зарваниці

Наталія Гуда — лікар-комбустіолог вищої категорії, доцент, кандидат медичних наук, співзасновниця клініки лазерної косметології «Моне» — бере участь в Прощі вже п’ять років поспіль. Каже, що християнські звичаї завжди були в її родині. І тепер вони разом з чоловіком Ігорем Гудою передають їх своїм дітям. Напередодні Прощі Наталія Гуда розповіла, що спонукає її та інших паломників щороку долати довгий шлях до Зарваниці.

unnamed-11

— Особисто в мене мотивація йти на прощу досить проста. Ми найчастіше звертаємось до Бога з проханнями. Є якась проблема і ми молимось та просимо Ісуса та Пресвяту Богородицю допомогти її вирішити. Часто у мене виникає  думка: а що я віддала для того, щоб щось просити.  Ще з маленької мене навчили кожної неділі ходити до церкви. Я і своїх дітей до цього привчаю. Але це дуже маленька жертва, а Проща — ще одна нагода щось віддати Богові, — розповідає Наталія Гуда.

Перед кожною прощею християни вибирають для себе наміри, з якими звертатимуться у молитві дорогою до Зарваниці. Наміри є як особисті, так і більш масштабні: моляться і за здоров’я рідних, і за розв’язання проблем, так і за Україну, за військо, за мир. Наталія Гуда переконана, що загальна молитва в рази сильніша. Каже, у групі, з якою вона відправляється на прощу, вже склались свої традиції: пишуть список намірів і в спільній молитві об’єднуються, звертаючись до Бога.

Попри довгий шлях, а це близько 60-ти кілометрів, йти, кажуть віряни, не важко.

— Іти не так вже й тяжко. Мені здається, це навіть не залежить від того, наскільки людина фізично підготована. Просто зосереджуєшся на молитві та всю дорогу тримаєш у голові думку – заради чого чи кого ти це робиш. Суть не в кілометрах. Коли дивишся, що поруч йдуть старенькі бабусі чи маленькі дітки, то думаєш: які питання можуть бути до тебе, — говорить рідна сестра Наталії – Анна, яка завжди іде на прощу разом з нею.

Щоб легше йшлось, каже Наталія Гуда, треба знати практичні нюанси ходи: порадитись з досвідченими прочанами, не набирати зайвих речей, обрати дуже зручне взуття, не забути про головний убір. І, що не менш важливо, зосередитись не на складнощах, а на духовній складовій.

— Варто йти також заради того почуття, яке виникає, коли прийшов. Це така ейфорія, таке задоволення. Справжнє Благословення, коли дійшли, розмістились і чекаємо перших зустрічей. Відчуваєш, що відбулось щось вагоме, що ти щось зробив. Після Прощі такі відчуття зберігаються ще довгий час. Якесь таке приємне піднесення. Потім цілий рік чекаєш Прощі знову.

N_Guda_Prosha_4

Наталія Гуда не обмежується Зарваницею, а принагідно відвідує інші святі місця. Так, ще в студентські роки, навчаючись у ТДМУ імені І.Я. Горбачевського, неодноразово брала участь у християнських паломницьких зустрічах «Тезе». З однодумцями організації «Українська молодь Христові» відвідувала Рим, мала зустріч з папою Іваном Павлом II.

— З поїздок «Тезе» пригадую моменти піднесення, від перебування у святих місцях, участі у загальних спільних богослужіннях. Молитви-пісні різними мовами, українською у тому числі, співали водночас тисячі паломників з різних країн світу. Щиро кажучи, мурашки біжать по шкірі, коли це розповідаю — з усмішкою додає Наталія Гуда.

На початку цього року сім’я Ігоря та Наталії знову відвідала Ватикан — за підтримки фонду «Твори добро» на Тернопільщину прибув Нерукотворний образ Христа. Наталія Гуда зазначає, що для неї було величезною честю побувати у Ватикані і виконати таку почесну місію.

Зараз, у дні, коли вся християнська родина України відправляється до Зарваниці, Наталія Гуда закликає усіх об’єднатись у молитві за наші добрі наміри. Каже, що у молитві шлях до Марійського центру нескладний, але відчуття, яке паломники отримують у святому місці, назавжди змінює людину.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: