День народження відсвяткує одне з найстаріших міст Тернопільщини

20.06.2017 00:22   Джерело: TeNews
Опубліковано : Галина Кіт

Цього річ місто Теребовля відсвяткує свій поважний, 920-річний ювілей. Комунальники вже почали встеляти бруківку і облагороджувати місцевий парк.

До слова, Теребовля – це одне із найстаріших міст на західно-українських землях. Першу згадку зустрічаємо в літописі під роком 1097.  Але Теребовля у цьому часі була вже зорганізованим і сильно укріпленим містом, а водночас і столицею окремого Теребовельського князівства, – повідомляє Інформаційни портал Теребовлі.

Назва міста походить за старою народною традицією від дієслова “теребити”, тобто корчувати ліс. Перші поселенці витеребили, тобто зрубали, викорчували ліс і на зрубі заснували оселю, яка з бігом часу розгорнулася у город-місто і стала називатися Теребовль. Ще одним варіантом виникнення назви є походження від особового іменника Теребослав. Це ім’я існувало давніми часами, але до нашого часу не збереглося.

Читайте також

Мандрівка вихідного дня: в гості до князя Василька

Тому невідомо, хто цей Теребовслав, з ім’ям якого пов’язують , засновник чи видатний мешканець, нічого сказати не можливо. Також пов’язують Теребовлю з дакійською оселею Тріфульон, що її мали заснувати на території сучасного міста між селом Зеленче і семенівським лісом емігранти з Дакії, греки за походженням. Правда, життя на теребовельській землі існувало вже в доісторині часи, на сотні, або тисячі років перед народженням Ісуса Христа, що підтверджують численні археологічні знахідки, і наші предки ледве чи були першими, що тут осіли, але про якусь дакійську колонізацію нічого не відомо і не залишилися сліди цієї оселі Тріфульон.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі