Спільнота “кашкетників”, що проживає в селі Стінка Бучацького району на Тернопільщині, відрізняється від місцевих деякою відстороненістю, відданістю вірі та великою кількістю дітей у родинах.

Таку назву старовіри отримали через те, що чоловіки тут змалечку носять картузи, передає “24 канал”.

Читайте також

Бучач втратив свою 430 літню Золоту липу, яка пам’ятала турецького султана Магомета IV (Фото)

Крім того віряни ніколи не одягають вбрання з коротким рукавом, а жінки завжди ходять у довгих спідницях та хустках.

“Кашкетники” практично не користуються такими благами цивілізації як газ та електрика. Хоча недавно вони все ж взяли до рук мобільні телефони. Ці люди суворо дотримуються написанного в Біблії, не ходять на вибори, не служать в армії та воліють не отримувати нагороди від держави і взагалі триматися від неї подалі.

Правда, зазначають місцеві жителі, є серед консервативних християн-протестантів і ті, хто не дуже дотримується подібних вимог.

Перші адепти цієї віри з’явилися в області вже після Другої світової війни. Першим у сусіднє село Космирин приїхав Іван Деркач, який став для “кашкетників” своєрідним пророком. Він навіть у  радянські час збирав людей у хаті, аби читати їм Біблію.

Зараз село Стінка може похвалитися великою кількістю малечі. Це – заслуга старовірів, бо у кожній їх сім’ї – не одна й не дві дитини. На понад сотню новонароджених тут припадає 30-40 смертей щороку.

У селі велика школа,  класи там переповненні. Нещодавно почали будувати і новий садочок, аби вмістити усіх дітей, які народилися за останні роки.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»
21:11, 6 Травня, 2024

Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»

Блоги

ТОП новини тернопільщини: