Аграрна Тернопільщина: кооперативи в Лосятині – подвійна вигода

Опубліковано:
4 Березня, 2017

На півночі області в селі Лосятин Кременецького району мало хто з молодих та середнього віку чоловіків та жінок виїжджає на заробітки в Польщу, Італію, Росію та в інші країни близького й далекого зарубіжжя.  Мають добре оплачувану  працю на власних земельних наділах та хлівах .Одними із перших на Тернопіллі,з а словами сільського голови Лосятина Надії Залевської, організували кооператив «Лосятинське молочне джерело» (голова Микола Новосад) в якому  господарі в хлівах, доглядають  не менше 2-3 високоудійні корови. Відкрили молокоприймальний пункт. Обладнанням та препаратам, лабораторним інструментарієм забезпечила адміністрація Кременецького молокозаводу  та його директор Марія Задворна, яка впродовж багатьох років допомагає працьовитій  територіальній громаді спеціалісти переробного підприємства провели  його монтаж,  лаборанти заводу спільно із молоко здавачами Лосятина постійно провіряють якість продукції визначають жирність й сортність молока.  Продукт  екологічно чистий Бо випасають члени  місцевої  громади тварин з ранньої весни аж до пізньої осені  на пасовищах й луках, лісових узбіччях.

Спільно з італійською компанією « Дюпон» організував кооператив « Ягідний край» придбали трактори, спеціальний реманент, холодильні камери, знайшли можливість й реконструювали складські приміщення. В  сезон збирання солодкої ягоди на плантаціях працює до ста земляків, не лише з рідного й навколишніх сів, але з Почаєва та Кременця.  І ось  нова ініціатива сільських депутатів та їх керівника Надії Залєвської –кооператив з вирощування малини та інших плодоягідних кущів. Солодку ягоду, яка має чималий попит  у вітчизняних і закордонних переробників, вирощують поки – що на 40 гектарах, згодом площі розширять. Якщо будуть не задіяні земельні сотки. У період дозрівання малину збирають не лише сім’ями, але запрошують родичів із сусідніх сіл. Адже за повний світловий день  можна заробити на збиранні  ягоди та її навантажені від 200-300грн.Отже, місцеве  селянство має хоч сезонні ,але непогані заробітки вагомий  грошовий додаток до сімейного бюджету. Активно залучаються школярі, пенсіонери, міські жителі.

Читайте також

У Лосятині бідних немає
«У нас не заробляють по 7 тисяч гривень у день», – сільський голова Лосятина

Директор кооперативів Віктор Придатко каже як ефективно вони використовують малинові стебла, обрізане гілляччя з фруктових дерев, плодоягідних кущів, сухе віття з придорожніх лісосмуг та лісові  хащі,солому, тирсу на виготовлення паливних брикетів.  Дешеве паливо піде на опалення помешкань, та соціальних споруд Лосятина. Брикети мають високий коефіцієнт  корисної дії і селяни зможуть зменшити витрати на опалення на 50 відсотків. Для членів кооперативу їх продають по тисячу гривень за тонну, тоді коли роздрібна ціна в торгівельній  мережі сягає1800 гривень.

А тим часом, щоб не залежати від дорогого російського газу перевели на тверде паливо дитячий садок та встановили котел гідролізного типу в сільській медичній амбулаторії та в приміщенні сільської ради. Згодом на альтернативне дешеве паливо місцевого виробництва з переводять і Лосятинську ЗОШ І-ІІ ступенів, а також забезпечують по мірі можливості брикетами з малинових стебел незахищені категорії  мешканців рідного села.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: