Журнал Фокус розшукав село з української глибинки, жителі якого зуміли самоорганізуватися, скористатися перевагами децентралізації – і тепер багатіють та будують Європу у себе вдома.

Лосятин, що у кількох кілометрах від Почаєва (Тернопільська область), називають найбагатшим селом України. Тут дві бізнес-теми – молочна та ягідна, і більшість жителів села залучені в обидві, повідомляє Терен.

Початок молочному бізнесу поклала сільський голова Надія Залевська. За допомогою благодійної організації вона безкоштовно отримала 40 племінних корів, яких безкоштовно роздала селянам без права продажу.

Читайте також

Виживає село: Корова – “живий гаманець”
Як село на Тернопільщині отримало 2 мільйони гривень
Тернопільщина вимирає
На Тернопільщині знайшли найбагатше українське село
На Тернопільщині люди судяться за лікарню: є перші результати

Зараз у Лосятині майже всі тримають по 1-2, а то і по 5 корів. Продаючи молоко місцевому кооперативу, одне господарство може заробити до 7 тис. грн на місяць.

Лосятин також славиться своїми полуничними плантаціями, які приносять за сезон, що триває тут з лютого по листопад, до 16 тонн ягід з гектара.

На полуничних полях (всього їх в Лосятині понад 30 га) можна заробити близько 3 тис. грн на місяць, при цьому працювати потрібно через день і всього по кілька годин.

Заповзятливі селяни, висаджуючи полуницю на власних городах, примудряються заробити до 30 тис. грн за сезон.

В кінці літа на зміну полуниці приходить малина. Малинові плантації приносять по 1 тис. грн з сотки. Ягоди у лосятинців купують три вітчизняних підприємства та один французький виробник йогуртів.

Коли сезон закінчується, сухі малинові гілки переробляють на паливні брикети, які заміняють селянам дрова. У Лосятині всього 460 будинків, і бідних серед них майже немає.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Ми намагаємося виходити вже й на міжнародний рівень” – Сергій Маловічко про Тернопільський мистецький фаховий коледж
17:13, 2 Травня, 2024

“Ми намагаємося виходити вже й на міжнародний рівень” – Сергій Маловічко про Тернопільський мистецький фаховий коледж

Блоги

ТОП новини тернопільщини: