В цілому на Тернопільщині у сільгосппідприємствах утримують 2785 голів ВРХ

Мовою цифр

20.01.2017 09:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Ярослав Бачинський

У тваринників на відмінну від рільників немає сезонних відпусток, ні вихідних на державні та релігійні свята  З досвітку робота в будень і неділю. Як кажуть у народі молоко в корови під язиком, а сало і м'ясо в кориті. Аналізуючи результати господарювання саме у найважливішій і багато затратній галузі АПК. Приходиш до  простого висновку, де є потужний і думаючий завтрашнім днем, а не власною кишенею керівників. там виробляють молоко і м’ясо, займаються птахівництвом, бджільництвом, вівчарством і навіть рибництвом. До плюсів у цій галузі в 2016 році  безперечно лідирує птахівництво. Торік на птахофабриках Тернопільщини виробництво яєць збільшилося на 110,1 відсотка, десь один-два процента не досягли у виробництві молока і м’яса у сільгосппідприємствах області до рівня 2015 року. Тут той відсоток можна  пояснити невеличким спадом поголовя і оновлення  стада великої рогатої худоби та дійної череди, спекотним літом та осені, коли вигорали пасовища, тварини знемагали від спеки. Критичних стріл і докорів не варто надсилати на  адресу спеціалістів, фермерських працівників, а від усього серця щиро подякувати за їх нелегку і сумлінну роботу. Сільгосппідприємствами Тернопільщини вироблено 77,5 тис тонн м’яса яловичини і свинини, 635,8 тис . тонн молока, або на 108, 9 відсотка, більше, ніж у 2015 році. Середній надій на корову склав 6143 кг, а торік ця цифра була на рівні 5816 кг.

Читайте також

Тернополяни у пластикових пляшках, які збирають на смітниках, продають молоко
Посіви озимини на Тернопільщині в задовільному стані

Серйозну заявку на лідерство  в області саме у цій галузі заявили у Бучацькому районі, в основному за  рахунок ТОВ «Бучачагрохлібпром» голова наглядової ради,Герой України Петро Газд. Там запроваджені європейські технології виробництва та якості молочної продукції, введено у дію сучасний комплекс  по відтворенню стада (родилку), значно зросла оплата праці і спеціалістів та фермерських працівників. Петро Іванович давно сповідує принцип: є село,є ферма, мають люди постійну роботу в рідному селі . Це саме можна і треба сказати і написати про відомих на Тернопільщині аграріїв, де тваринництво у пошанівку Антона Білика, Олега Крижовачук, Осипа Гасюка. Петра Ілліщука, Василя Градового, Бориса Довгаля, Зіновія Лобура, Наталії Янкевич, Володимира Крупніцького, Василя Кривка.

В цілому на Тернопільщині у сільгосппідприємствах на сьогодні утримують 2785 голів ВРХ, 10441 корів, 207744 свиней, 12,4овець та кіз. Цифри річ красномовна ось. що мешканці краю утримують у своїх підсобних господарствах. Тобто у стайнях і хлівах для порівняння:124,0 тис ВРХ, в тому числі 85,7 тис корів,225,1 тис свинопоголів’я, 11,9 тис овець та кіз.

Найчисельніше  стадо у сільгосппідприємствах Бучацького. Теребовлянського, Лановецького і Тернопільського району.  Ні копита,ні корови, і свині. кози і вівці сільгостовариствах Кременецького району. Їхню довготривалу « традицію» «успішно» впровадили у господарську та виробничу діяльність  агроформуваннях південних районів - Заліщицького, Борщівського та Гусятинського, добру хоч є послідовники у цих краях скороспілої галузі- свинарства. Свиня не корова її не треба вирощувати 3-4 роки, п’ятачка через вісім місяців під ніж, корівонька- клопітна  справа. Як кажуть. без коментарів. Насильно милим не будеш.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі