Переберія вже завтра завітає до краєзнавчого музею Тернополя

Опубліковано:
11 Січня, 2017

Мало хто знає, але свято Маланки в народі ще називають Переберією. Очевидно, від слова «перебиратися» в інший образ з допомогою карнавальних костюмів. Побутує думка, що найцікавіша Маланка у містечку Вашківці на Буковині. Та, мабуть, це кажуть ті, які жодного разу не були у галицькому селі Горошове, що на Тернопіллі. Адже, щоб потрапити на це свято, сюди їдуть гості навіть із-за кордону. Ніде правди діти, цей звичай завдяки совітів  був практично забутий, і почав відроджуватися тільки в останнє десятиріччя.

Що не край, то звичай. У Чернівецькій області Маланка, наприклад, має цікаве етнографічне забарвлення. За день до свята двоє хлопців перевдягаються у костюми коней і разом з іншими та ватагою музик ходять попід хати й вітають гостей, шукають незаміжню дівчину. Якщо знайдуть, то танцюють із нею доти, доки вона не відкупиться смаколиками або грішми. Подейкують, що у ніч на Маланку коти та пси можуть поскаржитися на вас Самому Богові, це якщо ви їх десь-колись ображали. А ще цієї пори рослини розуміють людську мову, то можна їх «полякати», щоб краще родили наступного року. Як саме? Ну, наприклад, сказати, якщо не будеш рясно родити, то я тебе зріжу або зрубаю. Особисто я до такого не вдавалася, але від сусіда чула, що діє достеменно.

Читайте також

Тернопільські лікарі кажуть, що мед і кориця сповільнюють старіння і допомагають схуднути

Несподівана й цікава святкова програма чекає на тернополян 13 січня, яку підготував Тернопільський обласний краєзнавчий музей. «Століття святиться Різдвом» – така її назва. «Маланкування» розпочнуться ополудні (12.00). На гостей чекатимуть щогодини (з 14.00), аби відтворити традиції щедрої «Маланки»: театралізовані екскурсії  залами музею дійством Маланки чи Вертепу просто неба, проводитимуться майстер-класи з виготовлення різдвяного павука та дідуха, витинанки тощо. Екскурсії супроводжуватимуться різдвяними конкурсами, колядками та щедрівками. У конкурсах на переможців чекають призи.

Смачну підтримку організовує дружня ресторація «Мамонт» (українські традиційні пампушки, гарячий глінтвейн та інші ласощі). «Різдвяна» вартість присутності – 5 грн.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: