Ірина Мацко — українська письменниця, видавець, художниця, керівник креативної студії «ІРИска», але найперша – мама двох чудових діток. Саме вони надихнули жінку розпочати творити у царині слова. Сьогодні Ірина є авторкою низки дитячих казок та оповідань. Також в її доробку новели й есе для дорослих, – пише Культурно.

Ірино, чи пам’ятаєте, з чого почалося ваше знайомство з художньою літературою?

Ясно, що це сталося в дитинстві, але з якої саме книги вже й не пригадаю. Спочатку мені багато читала мама, а потім, коли я вже сама навчилася читати, то стала в нашій сільській бібліотеці постійним відвідувачем. Навіть було таке, що не могла знайти щось, що би не було прочитане.

Яка ваша улюблена казочка?

Читайте також

Ірина Мацко знає, чому ми не літаємо
Ірина Мацко: від переможниці конкурсу «Жіночий щоденник» — до його спонсора
Російські сайти продовжують красти і кустарно перекладати тексти Ірини Мацко

Не можу сказати. Я просто з великою насолодою читала все, що потрапляло до рук. Щоправда, є в нас вдома книга «Ромунські народні казки». Вона дуже старенька – її читала ще моя мама. Там є казка «Фет-Фрумос із золотим волоссям». Зараз мої діти її читають із задоволенням і я її теж дуже люблю.

Коли відчули потребу писати?

Писати почала після народження своїх діток. Для другої дитини, для сина я зробила «Альбом для новонароджених». А потім, коли вони вже трішки підросли, почала щось фантазувати. Перша казка залишилася невиданою, а далі почала викладати свої твори в Інтернет, щоб побачити реакцію читачів. З того все і почалося.

Більшість ваших книг адресовані дітям. Як вам вдається знаходити спільну мову зі своїм юним читачем?

Зовсім без проблем. Я дуже люблю цього читача. Я часто проводжу зустрічі з дорослими і підлітками, оскільки пишу також для старшої аудиторії. Хочу сказати, що з дітьми мені найлегше. Вони найбільш відкриті, найбільш щирі. І до них потрібно так само ставитися, бути щирим, відкритим, говорити те, що є, без приховувань і просто їх любити. Тоді вони відкриваються, фотографуються, просять автографи… Це найкращий читач, який тільки може бути.

Де знаходите натхнення?

Натхнення приходить з самого життя, коли я бачу речі, які мені хочеться донести до читача. Часто це життєві переосмислення, нове бачення, здавалось би, буденних турбот.

Кілька слів про вашу нову книгу.

Нова книга написана спільно із дітками в літературній студії «Майстерня казки». Маленькі автори не тільки оволоділи початками літературної майстерності, секретами створення героїв та сюжетів, а ще й стали авторами справжньої книжки. Це був пілотний курс. Кожен із шести маленьких казкариків написав по казці і три казки ми написали спільно. Загалом у книзі міститься дев’ять казок. Маємо надію, що читачам прийдеться до душі наша робота.

Підготувала Юлія Хім’як

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: