Що кому належить у багатоквартирному будинку (Інфографіка)

01.02.2018 16:53   Джерело: Бойовий листок Тетяни Монтян №6: Про ЖЕКи
Опубліковано : Тарас Савчук

 

Абсолютна більшість мешканців багатоповерхівок в Україні не знають, кому належать їхні будинки. На питання «Кому належить ваша квартира?» відповідь буде однозначна: «Мені». А от на питання «А кому належить весь ваш будинок?» відповіді будуть різні: «державі», «місту», «ЖЕКу» тощо.
 
Насправді згідно з законодавством наші багатоквартирні будинки належать... нам. Тобто власникам усіх інших квартир у будинку. І ніхто замість нас не буде про піклуватися про наш будинок.
 
Відповідно до ч. 2 ст. 382 Цивільною кодексу України, власникам квартир у багатоквартирному житловому будинку «належать на праві спільної сумісної власності приміщення загального користування. опорні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання, яке обслуговує більше однієї квартири. а також споруди, будівлі, які призначені для забезпечення потреб усіх власників квартир, а також власників нежитлових приміщень, які розташовані у житловому будинку».
 
Тобто кожен багатоквартирний будинок с величезною «комуналкою», в якій окремі «кімнати» - це квартири, а все інше, перераховане в зазначеній статті Цивільного Кодексу - є загальними «кухнею», «туалетом» та «коридорами».
 
Давайте подивимося, що і кому належить.
 
ЛІФТ (ШАХТА І МЕХАНІЗМИ) - спільна власність усіх мешканців.
СМІТТЄПРОВІД - спільна власність. Мешканці можуть відновитися від сміттєпроводе і укласти угоду з компанією-збирачем сміття, яка встановить біля будинку контейнери для відходів.
МАГІСТРАЛЬНІ КОМУНІКАЦІЇ - труби по стоякам (газ, вода, опалення, каналізація), насоси, котли, електропроводка трансформатори — всі комунікації які обслуговують більше однієї квартири, є спільною власністю всіх мешканців будинку.
СХОДИ І СХОДОВІ МАЙДАНЧИКИ - спільно належать усім власникам квартир у будинку.
НЕЖИТЛОВІ ПРИМІЩЕННЯ - парадне, місце вахтера тощо — належать усім спільно. Об'єднання співвласників будинку може здавати частину цих приміщень в оренду на користь усіх мешканців.
ПІДВАЛ І ФУНДАМЕНТ - спільна власність.
ДАХ - спільно належить усім власникам у будинку. Непоганий ресурс — скажімо, його можна здавати в оренду під розміщення рекламних конструкцій.
ТЕХНІЧНІ ПРИМІЩЕННЯ ПІД ДАХОМ - спільна власність.
ЗОВНІШНЯ СТІНА І НЕСУЧІ СТІНИ - спільна власність усіх мешканців Окремий власник може декорувати ці стіни зсередини, але не має права їх знищувати.
ОКРЕМА КВАРТИРА - належить одному власнику. Всередині квартири він може робити що завгодно, якщо це не шкодить іншим співвласникам будинку. Підвідні комунікації, які обслуговують тільки одну квартиру (труби, електропроводка, газ, батареї опалення тощо), належать тільки власнику квартири.
ПРИБУДИНКОВА ТЕРИТОРІЯ - належить усім співвласникам. Раніше цю територію можна було виділити в натурі, позначивши її межі, але після прийнятого у 2005 році закону це неможливо зробити, що дає можливість захопити територію рейдерам (наприклад, встановивши там кіоск або відібравши частину площі під ущільнювану забудову). Треба змінювати законодавство, тому що прибудинкова територія — важливий ресурс. Тут розміщують клумби, дитячі майданчики, парковки, смітники тощо.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Бойовий листок Тетяни Монтян №6: Про ЖЕКи  

Коментарі