Андрій Шкула

Андрій Шкула

журналіст, журналіст, Газета "RІА плюс"

На Чорновола хочуть новий торгово-відпочинковий центр

12.02.2015 17:02   Джерело: 20 хвилин
Автор : Андрій Шкула

Історичну частину Тернополя міська влада хоче "зберегти та покращити" новобудовою. Скандали з ущільненою забудовою в місті не рідкість, проте зараз накинули оком на територію медичного закладу

     

 

Приватники хочуть звести на вулиці Чорновола торговий центр, міська рада їм активно допомагає. Не зупиняє бізнес і владу навіть те, що частина землі під будову – подвір'я лікарні залізничників. Медики б”ють на сполох, а чиновники, аби "переконати", -  насилають перевірки

 

 

 

 

 

 

Погрози та тиск


Уперше про намір будувати на Чорновола власники ТОВ "Тернопіль вечірній" заговорили з керівництвом лікарні залізничників ще у 2012 році, пригадує головний лікар Олег Біленький. Тоді отримали відмову, яка вочевидь не сподобалась. Аби досягти успіху, як показують листи-звернення, заручились підтримкою міської влади. "Підмастив" хтось, вочевидь, і керівництву Львівської залізниці.

 

"Тернопільська міська рада проводить комплекс робіт для впорядкування центральної частини міста: реконструкція скверів, фонтанів, фасадів будинків та будівництво нових споруд на місці малоцінних. Вулиця Чорновола та сквер, що знаходиться за цією адресою, – окраса історичної частини міста. На тій самій вулиці розташованийодноповерховий металевий павільйон, що належить ТОВ "Тернопіль вечірній" і межує з територією медичного закладу ДТГО "Львівська залізниця" – це перша частина листа-звернення, адресована начальнику Львівської залізниці  Богдану Піху та керівнику лікарні залізничників Олегу Біленькому. Підписаний він міським головою Сергієм Надалом. Те, що далі пише пан мер, м'яко кажучи, дивує.

 

"Для забезпечення повноцінного збереження забудови вулиці Чорновола міська рада вважає за доцільне будівництво на місці згаданого павільйону нової споруди. Просимо дати згоду на блокування (приєднання – авт.) нової споруди до будівлі медичного закладу.... з вилученням ділянки площею, орієнтовно 246 м кв. на умовах угоди, укладеної між зацікавленими сторонами" – йдеться у другій частині листа. Схожі прохання керівництву залізниці відсилали й раніше, щоправда не від міськради, а від "Тернополя вечірнього". Листування, а можливо і якісь особисті зустрічі, допомогли.

 

- Цьогоріч керівник Львівської залізниці спочатку надіслав лист з проханням розглянути можливість відмови від території, а згодом викликав на розмову, - говорить головний лікар медзакладу залізниці Олег Біленький. - Почались натяки: якщо хочу працювати, то варто вирішити це питання в позитивному руслі. Я акуратно відмовився, почав відписки давати, час тягнути, аби підготуватись до оборони.

 

Готувався, як з'ясувалось, недарма.

- Вже 15 травня приїхала перевірка із Львівської залізниці з начальниками кадрового та юридичного відділів, відділу комунального майна Львівської залізниці та ще декілька осіб, - розповідає чоловік. - Одразу мені зробили пропозицію розділити нашу земельну ділянку на два кадастрових номери та відмовитись від однієї. Я з воріт, так би мовити, не завертав. Все проходило дипломатично, аби час виграти. Знайшов варіант: написав на Львів звернення, що не можу віддати ділянку, бо на ній стоїть вимуруваний паркан, який є нерухомим майном та має інвентарний номер. Тобто його потрібно списати.

 

Вже в червні на адресу медзакладу надійшов наказ списати огорожу.

- Наказ не зареєстрували в юстиції, тобто він не має юридичної сили, бо ж це державна власність, - каже пан Олег. - Відповідь я адресував не на залізницю, а на фонд Державного майна, де зазначив, що паркан – капітально відреставрований і перебуває у належному стані. Тож сподіваюсь від них на заборону списання. Паралельно з цим я отримав із Львівської залізниці поштою акт, написаний за мене, про техніко-економічне обгрунтування відмови від земельної ділянки. Там, зокрема, йдеться про те, що лікарні вигідно віддати частину землі, яка нібито не використовується, аби зменшилась плата земельного податку. Готував хтось некомпетентний, бо ж лікарні й так не платять земельного податку.

 

Замість будови - пам'ятник

Основна причина, через яку головний лікар готовий захищати ділянку навіть ціною посади, – комунікації та зелені насаждення, переконує він.

 

- При будівництві комунікації не витримають, - говоритьчоловік. - Вони ще австрійські. Тобто ні будівництва не переживуть, ні навантаження нової будівлі не витримають. Крім того, територія, яку просять, – не якась пустка, а зелена зона з травою, сквером та лавками, де відпочивають хворі. Тому в надісланому мені акті техніко-економічного обгрунтування я зазначив, що не можу відмовитись від частини території, і вказав причини. Відіслав акт, і вже через день почався пресинг.

 

В лікарню приїхала перевірка з фінансової інспекції (в минулому КРУ - авт.), хоча планова, як повідомив головний лікар, уже була. Згодом завітали й інші "гості". Це почалось в червні і продовжується досі.

 

- Без належних документів приїхали, але допустив, щоб не конфліктувати. Крім того, у нас все добре з цим питанням, - розповідає медик. - Згодом прийшли з перевіркою працівники медичної служби. Завітали перевіряючі з прокуратури. Того ж дня із санстанції приїхали. Потім – служба за контролем лікарських засобів. Знайти нічого не можуть. Добре, що хоч СБУ почала свою перевірку, але не щодо нас, а щодо того, як намагаються привласнити державне майно. І щодо того, як міська влада змовилась з бізнесом. Хоча Сергій Надал заявляє, що ніяких листів з мерії не писали і ніхто ні на кого не тисне.

 

Всі події, які зараз відбуваються довкола медзакладу та його території, чоловік вважає спробою рейдерського захоплення.

 

- Я вже пройшов цей урок в колишній поліклініці Комбайнового заводу, яку очолював, поки не усунули, бо заважав красти, - пригадує лікар. - Тоді приватний бізнес та бандити – як київські так і місцеві – захотіли територію, а влада та окремі прокурори помогли. Заставний почав, а Надал закінчив. Були різні суди. Зверху навмисне поставили людину, яка ті суди програвала. Ось так і стає державне з комунальним – приватним. Зараз поліклініки там нема, все розтрощене, комунікації відрізані, а територія чекає дерибану.

 

Має чоловік і варіант вирішення ситуації, який місту, громаді і лікарні буде корисним.

- Якщо в міськраді дійсно такі патріоти і дійсно вболівають за збереження історичної частини міста, то мали б погодитись, - припускає Олег Біленький. - Мова йде про спорудження замість тих торгових павільйонів пам”ятного місця "Небесній сотні". Можна якийсь барельєф встановити, облаштувати територію, фотографії героїв поставити. Якщо агрументом влади буде "нема грошей" – нехай. Їх може лікарня знайти. Зі своєї кишені щось дам, благодійників шукатиму. Відповідну пропозицію 27 червня надіслав міському голові. Чекаю на відповідь.

 

Чим закінчиться конфлікт, ми напишемо. Разом з тим, сподіваємось, що працівники СБУ проведуть належну перевірку спроби отримати частину державної землі та майна, підігравання влади бізнесу, причин масових перевірок. Якщо масштабного розслідування не робитимуть, то публічно закликаємо їх до цього. Щодо дій керівника Львіської залізниці Богдана Піха, то копію нашої публікації ми надішлемо в центральний офіс "Укрзалізниці" й попросимо провести перевірку дій посадовця та повідомити про її результати.

 

Будівля на три сотих


Міська рада дійсно офіційно заперечує свою причетність до майбутньої будови, хоча копії листів на офіційному бланку міськради в конверті – зі штампом мерії. А головне – з підписом міського голови. Ці речі є в редакції.

 

"Інформація щодо зведення нової споруди на місці павільйону ТОВ "Тернопіль вечірній", який межує з територією медичного закладу "Львівської залізниці" по вулиці В'ячеслава Чорновола, відсутня," – написав у відповідь на наш інформаційний запит заступник міського голови Володимир Камінський.

 

Звернулись ми і в інспекцію державного архітектурно-будівельного контролю в області.

"За результатами розгляду повідомляємо, що інформації про наявність звернень стосовно отримання документів, які надають право виконувати будівельні роботи з будівництва об'єктів містобудування по вул. Чорновола у м. Тернополі в Інспекції відсутня," – повідомив начальник Юрій Олійник.

 

Павільйони, які зараз є на вул. Чорновола і на місці яких разом з більш ніж двома сотими подвір'я лікарні хочуть будувати, розташовані на орендованій в міськради землі. Згідно з офіційною інформацією міськради, депутати своїм рішенням від 06.06.2013 року поновили ТОВ "Тернопіль вечірній" договір оренди ділянки площею 0,006370 га терміном на два роки для обслуговування торгового павільйону та видали договір оренди землі. Зважаючи на розмір орендованої ділянки та територію, яку хочуть забрати в лікарні, новий об'єкт може зайняти до трьох сотих землі. Що там хотіли б звести, нам розповів директор ТОВ "Тернопіль вечірній" Олег Подюк.

 

- Зараз немає якихось рішень чи дозволів. Є лиш задум збудувати там торговий об'єкт, який дасть робочі місця та зручності тернополянам, - пояснює пан Подюк. - В Інтернеті пишуть нісенітниці, що начебто буде дискотека, клуб, нічний ресторан. Цього в планах нема. Якщо і збудуємо, то це буде красива з точки зору архітектури будівля. Можете провести паралелі з "Атріумом": був старий будинок, а зараз – красива будівля і користь громаді є. Тобто там будуть торгові місця, приміщення для відпочинку тернополян. Також пишуть, що хочемо територію в лікарні забрати. Це не правда. Ми дійсно просимо, проте лише частину їх земельної ділянки без шкоди закладу. Натомість готові і територію облагородити, і ремонти, якщо потрібно, провести. Тривають перемовини.

 

04 липня 2014

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: 20 хвилин  

Коментарі