Аграрні перспективи для селян — об’єднуватись у кооперативи

У найближчі кілька років не варто сподіватися на значну підтримку сільського господарства з боку держави — економічна ситуація цьому не сприяє. До такого висновку дійшли учасники  засідання фокус-групи, що стосувалася питання оцінки ефективності державної політики в аграрній сфері.


Обговорення проблем аграріїв нашого краю організувала «Спілка власників землі» разом із партнерами — «Асоціацією платників податків України» в області та «Інститутом права». Йшлося про те, як в нинішніх умовах можна покращити ефективність державної політики в аграрному секторі регіону.

 

За статистикою у нас п’ять відсотків продукції виробляють фермерські господарства на 9 відсотках земель. У їх користуванні 75,7 тис га, на 100 гектарах працюють у середньому двоє людей. «Наші фермери можуть давати високоякісну екологічно чисту продукцію, яка могла б стати конкурентною на європейських ринках, — підкреслила голова ТОГО «Спілка власників землі» Лариса Римар. — Їм потрібно тільки підтримка держави, як це практикується в усьому світі».

 

За словами голови ради «Асоціація платників податків України» в області Ігора Дутки в Україні фактично немає державної політики розвитку сільського господарства. «Щонайперше, необхідно відмінити ті закони та постанови уряду, які заважають нормально працювати», — вважає Ігор Дутка.

 

«Ми декларуємо про вихід на європейський ринок, але мало що для цього робимо. Податкова система не стимулює розвиток галузі. До прикладу, чому власники тракторів і комбайнів повинні платити на пальне акциз, який іде на будівництво доріг, якщо вони їздять не дорогами, а полями? — сказав Євген Дуфанець — голова Тернопільського обласного об’єднання Асоціації фермерів та приватних землевласників України.

 

Погодився із тим, що вкрай необхідно реформувати аграрний сектор, фермер із Тернопільського району, який організував господарство «Йосипівське», Казимир Ярема. На його думку в селі потрібно створювати щось на кшталт заготівельних контор. Держава має підтримувати не посередників, а виробників. «Сільгоспвиробники не мають можливості здати вирощену продукцію, — розповідав він. — Траплялися випадки, коли фермери переорювали картоплю на полях, оскільки через низькі ціни й неможливість збуту не вигідно було її збирати».

 

Важливу для виробників проблему кредитування порушив директор ПАП «Агроінвест» із Козівського району Володимир Штогун. «На виробничий процес дуже вплинули курсові коливання гривні. Через відсутність державного регулювання банківського сектору, ми змушені брати кабальні товарні кредити. Наприклад, торік я взяв товарний кредит на шість мільйонів гривень, а в цьому році маю віддати вже 12 мільйонів. Це — фактично стовідсоткова ставка! Який виробник витримає таке навантаження? Такого немає ніде в світі».

 

«Малим і середнім сільгосппідприємствам працювати ритмічно заважає низка факторів, не останні з яких — окремі недолугі закони», — вважає  заступник директора департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Володимир Стахів. Хвилюють аграріїв і податкові перспективи на наступний рік. Як сказав Володимир Стахів, очевидно, буде збережений фіксований податок, спеціальний режим по ПДВ. Вихід для малих фермерських господарств — об’єднуватися в сільськогосподарські кооперативи.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: http://7days-ua.com/news/ahrarni-perspektyvy-dlya-selyan-ob-jednuvatys-u-kooperatyvy/  

Коментарі