А що з душпастирством в Криму?

05.01.2015 23:28   Джерело: http://catholicnews.org.ua
Опубліковано : Олег Жак

Апостольський Престол дійшов порозуміння з властями Росії у справі душпастирства у Криму.

 

До 1 січня 2015 р. на цьому півострові повинні врегулювати свій статус згідно з законодавством Російської Федерації. Це стосувалося також Одесько-Сімферопольської дієцезії РКЦ, яка нині виявилася розділеною на дві частини. У Сімферополі має свою резиденцію єпископ-помічник Яцек Пиль. Справа має велике значення, оскільки парафіяни та релігійні спільноти, які не отримають реєстрації, не зможуть запросити до себе жодного священика — громадянина іншої країни, а священики в Криму це нерідко чужоземці.

 

Донедавна вважалося, що реєстрація римо-католицьких парафій буде можливою на підставі документів, виданих за часів української державності. Однак останніми днями з’ясувалося, що, згідно із вказівками з Москви, Міністерство юстиції Криму не може прийняти таких документів і вимагає реєстрації відповідно до російського законодавства. Навіть запевнення з боку Сергія Аксьонова, прем’єр-міністра Автономної Республіки Крим, який цими днями зустрічався з єпископом Пилем, нічого не змінили.

 

У рамках робочих контактів держсекретаріату із представником РФ при Апостольському Престолі вдалося досягти компромісу. Парафії, розташовані у Криму, отримають статус т. зв. душпастирського округу, яким керуватиме делегат у справах кримського душпастирського округу єпископ Яцек Пиль із правами дієцезіального єпископа.

 

Нові вказівки передано посольству Російської Федерації при Апостольському Престолі, і час покаже, чи вони будуть сприйняті Москвою. Релігійні спільноти в Криму отримали від російських властей подовження терміну реєстрації до 1 березня 2015 р. Це має дозволити адміністрації Криму виробити юридичні формули, що нададуть змогу реєструвати парафії на нових підставах. Згідно з російським законодавством, парафії повинні будуть створити т. зв. центральний орган, на чолі якого стане єпископ Пиль.

 

Також тривають перемовини у справі врегулювання статусу екзархату УГКЦ в Криму. Він був створений у лютому 2014 р., але єпископ Михайло Бубній не встигнув туди доїхати. Він перебуває в Одесі, а за душпасирство греко-католиків у Криму відповідає о. Богдан Костецький, настоятель парафії у Євпаторії.

Єпископ Яцек Пиль висловив переконання, що католицькі спільноти будуть зрештою зареєстровані, і з’явиться можливість повернення до Криму священиків, які останнім часом були змушені покинути півострів, не отримавши російських віз.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: http://catholicnews.org.ua  

Коментарі