Земельний скандал у Тернополі: національний університет хочуть позбавити півгектара землі (ФОТО)

Опубліковано:
9 Грудня, 2021

Земельну ділянку, яка належить державі і перебуває на праві постійного (безстрокового) користування Тернопільського національного педагогічного університету імені В. Гнатюка намагаються зробити “приватною”.

Ще 21 жовтня 1997 року ТОВ “Ювітас”, в особі тодішнього керуючого Мацапея Ю.В., звернулось до педуніверситету із проханням надати погодження на розміщення автостоянки на земельній ділянці, яка перебувала у державній власності та була закріплена за університетом, як закладом вищої освіти.

30 листопада 1998 року між університетом та ТОВ “Ювітас” було укладено угоду про надання у тимчасове користування земельної ділянки для влаштування та розміщення на ній автостоянки, без права будівництва капітальних споруд.

Тоді, у 1998 році, згідно Акту приймання в екплуатацію, пред’явлена автостоянка мала такі основні характеристики: площа земельної ділянки 3890 кв.м.; кількість місць – 100 автомобілів; тип стоянки – “відкрита”.

Вищезгаданими документами не надавався дозвіл на проведення будівництва на території земельної ділянки. Але ТОВ “Ювітас” попри це, спорудило там будівлю площею 12,8 кв.м.

В документах не згадується і те, що державна комісія приймала в експлуатацію дану будівлю. А отже, підстав для державної реєстрації будівлі, як об’єкта нерухомого майна не було.

У 2003 році термін дії договору закінчився, і для його продовження ТОВ “Ювітас” не зверталось до відповідних органів та починаючи із 30 червня 2003 року, товариство втратило будь-які речові права на цю земельну ділянку.


У 2005 році Тернопільський державний педагогічний університет отримав оновлений державний акт на право користування земельною ділянкою площею 20,2560га, з урахуванням вимог нового Земельного кодексу України, складовою частиною якої є ділянка, яка використовувалась, як автостоянка з 1998 року по 2003 рік.

9 листопада цього року ТОВ “Ювітас” звернулось до педагогічного університету із проханням про звернення до Тернопільської обласної державної адміністрації з клопотанням про поділ земельної ділянки. Аргументували у ТОВ “Ювітас” таке прохання тим, що у їх власності знаходиться двоповерхова будівля площею 12,8 кв.м. і для обслуговування цієї будівлі їм необхідна земельна ділянка площею 5795 кв.м! Тобто для обслуговування будівлі із фундаментом розміром 2м на 3 м (площею 6 кв.м.) товариству необхідна земельна площею понад півгектара, розташована у одному із привабливих для будівництва житла мікрорайонів Тернополя – «Дружба».

Незрозуміло, яким чином ТОВ “Ювітас” взагалі зареєстрували право власності на будівлю. З’ясувалось, що в жовтні 2021 року державним реєстратором Пилипчуком Романом Руслановичем у Шумську було зареєстровано право на нерухоме майно за ТОВ “Ювітас”. Окрім того, в опис об’єкту нерухомого майна окрім самої будівлі було внесено огорожі, ворота, проїздну дорогу і навіть хвіртку.

Окрім того, у види діяльності ТОВ “Ювітас” було додано кілька нових КВЕДів. Раніше його основною діяльністю було допоміжне обслуговування наземного транспорту, зараз же додались нові – будівництво житлових і нежитлових будівель та інших споруд.

Учора, 2 грудня, на цю земельну ділянку з’явились невідомі особи, заявляючи, що мають повне право на неї. Згодом чоловіки представилися. Одним з них був теперішній керівник “Ювітас” Микола Петришин та чоловіки, які колись орендували у товариства місця під стоянку. Представники «Ювітасу» підписали з ними безоплатні річні договори на стоянку авто. Керівник товариства, пан Микола, запевняє, що діє законно і може надати необхідні документи (прим. поки що редакція сайту їх не отримувала).

Представники вишу звернулися до працівників поліції, які оперативно прибули на місце та стали на охорону закону, а не рейдерських інтересів. Наразі правоохоронці зупинили будь-які дії представників «Ювітасу» щодо повернення на колишню парковку, в’їзд на цю територію закритий та опломбований колодкою з пломбою. Поліцейські зараз вивчають усі матеріали справи та зазначають, що такі спори повинні вирішуватись у судовому порядку.

Свою позицію з цього питання проявило і Міністерство освіти і науки України, яке своїм листом від травня цього року заборонило оренду цієї території майновою комісією МОН.

Джерело:0352

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #скандал, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: