Колекція давньоруських перснів зберігається у Тернопільському музеї

06.11.2021 12:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Катерина Богуславська

Колекція давньоруських перснів зберігається у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї. Кожен експонат дає уявлення про смаки тієї епохи, яку представляє.

«У Давній Русі персні являли собою найбільш поширену категорію прикрас. Судячи з матеріалів із розкопок курганів, персні були переважно жіночою прикрасою, хоча носили їх і чоловіки, і діти. Вони виготовлялися переважно з бронзи чи свинцево-олов’янистих сплавів, рідше — із срібла, а в поодиноких випадках — із золота. В містах Княжої Русі були доволі поширеними також і скляні персні, які виготовлялися не тільки в Києві, але й також на терені городища Бозок, яке знаходиться на Зборівщині. Металеві давньоруські персні за формою та технологією виготовлення поділяються на кругло-дротяні, спіралеподібні, пластинчасті (орнаментовані колами з точкою в центрі, лініями та ін.), виті, плетені, широкі в середині, мереживні, персні-печатки, персні з вставками із скла, щитковосерединні (щиток у вигляді круглої, овальної, прямокутної чи ромбічної форми) тощо. Чимало перснів цього періоду зберігається у фондах Тернопільського обласного краєзнавчого музею. Найбільш численну групу серед даних артефактів (декілька десятків перснів) складають давньоруські бронзові, мідні персні, прикрашені стилізованим рослинним чи геометричним орнаментом, а також зустрічаються скляні та кістяні перстні. Цю колекцію доповнюють персні більш пізнього періоду — Середньовіччя та ХХ ст.», - розповідають працівники музею.

Особливу увагу привертають персні, які були знайдені під час розкопок Ірини Русанової наприкінці 80-х років минулого століття, які проводили неподалік села Крутилів.

«Тоді були знайдені бронзові, мідні й срібні персні, а також кістяні та скляні вироби, орнаментовані квітучим хрестом у подвійному колі, насічками, геометричними орнаментами, щиткоподібні різноманітних форм. Цікавим є перстень більш пізнього періоду з вигравіруваним на внутрішній стороні слова «ПОДАРОКЪ». Унікальні знахідки були виявлені під час археологічної розвідки, а саме: знайдено бронзовий перстень, орнаментований у вигляді колоса пшениці, оточений двома паралельними випуклими лініями, геометричним орнаментом (ламані лінії, ромби, трикутники). Доповнювали дизайн перснів різнобарвними скляними вставками із скла та дорогоцінного каміння. Незважаючи на свою довгу історію, ці давні прикраси не втратили свою цінність у наш час і користуються популярністю серед поціновувачів прекрасного», - кажуть організатори експозиції.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі