Чи зміняться тарифи на тепло і гарячу воду для тернополян у листопаді?

Опубліковано:
3 Листопада, 2021

Сесія Тернопільської міської ради виділила 17,4 млн грн на оплату тепла в домівках тернополян, тому вартість опалення не зросте.

Що відбулося

Головне. В Україні у кількох областях підняли тарифи на тепло і гаряче водопостачання у зв’язку із зростанням вартості газу, основної складової тарифу на тепло. Нещодавно оператори газорозподільчої системи (облгази) оприлюднили наміри підвищити вартість доставки газу. В середньому, вже з січня наступного року вартість цієї послуги може зрости у 2-4 рази залежно від регіону, якщо відповідне рішення підтвердить НКРЕКП, національний регулятор тарифів.

У Тернополі у листопаді вартість тепла і гарячої води для населення залишиться без змін. Про це повідомив міський голова Тернополя Сергій Надал.
Цитата. “Вартість послуги постачання теплової енергії та гарячої води для населення не зросте, ціна для населення до кінця опалювального сезону залишається без змін. Ми змушені були скоригувати тариф на гарячу воду і тепло для бюджетних установ через зростання вартості газу. Однак усі додаткові витрати будуть покриті за рахунок бюджету. На останній сесії ми виділили 17,4 млн грн на потреби оплати енергоносіїв”, – зазначив Сергій Надал.

Деталі. Міський голова також підтвердив, що Тернопіль дотримується зобов’язань взятих на себе в рамках меморандуму укладеного між урядом та громадами кілька тижнів тому. Згідно меморандуму ціна на газ для населення була зафіксована на рівні 7,96 грн за кубометр. Уряд зобов’язався покрити “енергетичні борги” перед громадами за попередні роки у розмірі 30 млрд грн, які виникли внаслідок урядових тарифних рішень та пообіцяв надати допомогу у розмірі 11 млрд грн на поточний опалювальний сезон.

“Сьогодні ми вирішуємо спільну проблему. Ми бачимо, що Росія використовує енергетичний шантаж. Якщо будуть виконані всі вимоги Меморандуму, то Україна зможе без проблем пройти через опалювальний сезон, а українці будуть з теплом”, – наголосив Сергій Надал.
Міський голова також пояснив, чому “батареї не завжди гарячі”.

“У Більшості житлових будинків Тернополя на сьогодні встановлені індивідуальні теплові пункти (ІТП). Вони працюють автоматично. Коли надворі холодно, подається більше теплоносія, щоб у домівках було тепло. Коли відбувається потепління, подається менше теплоносія, і мешканці економлять свої кошти та сплачують виключно за тепло, яке використали”, – зауважив Сергій Надал.

Як захиститись від енергетичної кризи

Сергій Надал нагадав, що єдиний вихід у боротьбі з енергетичними війнам є енергоефективні технології та енергозбереження.

“Стратегічно, для світу є лише один сценарій – інвестиції у альтернативні джерела енергії. Без цього, кожного року, будемо мати загрозу енергетичного шантажу. У Тернополі ми зрозуміли це давно. Завдяки вжитим заходам, комунальні виробники тепла зменшили споживання газу на 25 %, і споживання електроенергії — на 40 %, тому теперішнє підвищення цін на газ для бюджетних установ було на третину меншим, ніж могло б бути. Ми надалі будемо працювати у цьому напрямку”, – пояснив Сергій Надал.

Нагадаємо

Тернопіль більше десяти років тому розпочав активно впроваджувати енергоощадні технології. Проводилися роботи з встановлення ІТП, що в автоматичному режимі регулюють подачу теплоносія. Така система дозволяє економити від 30 до 50 % коштів протягом сезону у порівнянні з тим, коли б ІТП не було.

Сергій Надал також закликав європейських політиків відмовитися від зайвої дипломатії у спілкуванні з Росією, головним розпалювачем енергетичних воєн.
Раніше міський голова Тернополя пропонував спрямувати на потреби населення та теплокомуненерго газ українського видобутку, який є значно дешевшим. Таким чином, на думку експертів можна було б суттєво знизити вартість комунальних тарифів.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #міська рада, #Надал, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тепло, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: