У Тернопільському Центрі Коронації слова знову новий і креативний проєкт

Опубліковано:
17 Жовтня, 2021

Для багатьох людей слово бібліотека асоціюється тільки з книжкою і читачем, де посередником виступає бібліотекар.

Звісно, багато десятків років тому так воно й було, але не сьогодні – у час технологічних інновацій. Особисто для мене сучасна бібліотека – це креативність у дії тих, хто там працює. Про це засвідчила назва цьогорічного вересневого книжкового фестивалю «Бібліофест – XI «Бібліотек@: від стереотипів до креативності».

Читайте також

Зорепад аудіоказок презентували у бібліотеці-музеї «Літературне Тернопілля»
Родина з Лондона зробила цінний подарунок читачам Тернопільщини
Як проводиться БІБЛІОЛІТО в Теребовлі, що на Тернопільщині

Про що я? Про Центр Коронації слова, який діє в бібліотеці-філії №4 для дітей, що по вулиці Богдана Лепкого. Зізнаюсь чесно, не перестаю дивуватись її берегиням – завідувачці Світлані Процишин, письменниці, членкині НСПУ, яка тут працює – Любі Малецькій, бібліотекарям Анжелі Соколюк та Емілії Стасіній. Окрім бібліотечно-бібліографічної роботи та масової роботи (різнопланових заходів) у бібліотеці реалізовуються такі важливі проєкти: «Літературні одкровення «коронованих» письменників Тернопілля» спільно з газетою «Вільне життя плюс» (ідея Люби Малецької). На шпальтах цієї газети у рубриці «Тернопільський альманах» публікуються статті про творчість письменників краян, які були премійовані на відомому Міжнародному літературному конкурсі «Коронація слова».  

Також тут створюють не лише інтерактивні ігри, а й цікаві слайди- проєкти. Один з них «Дитячий фольклорний БУМ». Для наймолодших школярів це якраз те, що треба: кращі зразки народної творчості у категорії «Скоромовки», «Мирилки», «Забавлянки», «Дражнилки», «Колисанки», «Лічилки», «Заклички», «Небилиці». «Сьогодні можна загубитися в різноманітному світі мистецтва, – читаю на сайті бібліотеки «Бібліозерняткові», – проте ми повинні пам’ятати про український автентичний фольклор. Автентичний – незалежний від іншої культури, глибоко- народний , пронесений крізь віки. Матеріал фольклору величезний. Серед цієї великої кількості творів, нашу увагу привернули твори, які відносяться до дитячого фольклору. Ми започатковуємо слайд-проєкт «Дитячий фольклорний БУМ», де будемо опубліковувати кращі зразки народної творчості у різних категоріях». Не втримуюсь, аби не зацитувати окремі з них – справжні перли: «Я мирюся й ти мирись,/ Більш не бийся, не сварись./ Не кричи ти і не лайся/, Моїм другом залишайся!», «Мирилка летіла/На плече сіла,/ Сказала – миріться швиденько!», «Не дивися так сердито./ Дуже хочу я дружити./ Ось мізинчик, мізинець – / Сварки нашої кінець!», «Мирися-мирися/І більше не сварися./ А будеш обзиватися,/ Я буду кусатися./ А для чого це робити?/ Краще будемо дружити!», «Мир-миром!/ Пироги з сиром,/ Варенички в маслі,/ Ми дружечки красні – / Помирімося!».

Бібліотеці є чим пишатися, адже Люба Малецька торік створила Гугл-мапу про письменників нашого краю «Літературна Тернопільщина». Зверніть увагу! Наразі це єдина така мапа в Україні. Дуже прикро, що така вагома і значуща праця так і залишилася ніким не те що не відзначена, а й не помічена… Воістину, нема пророка у своїй Вітчизні! https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=12w8SIHt6c6GHEmjtO4iZTN_odysidMH&ll=49.5774137826253%2C24.924004275669745&z=9 

Інша мапа присвячена 30-річчю Незалежності України «Українці, що удосконалили світ». На основі читацьких запитів та особистих досліджень було визначено імена тридцяти відомих постатей, які своєю відданою працею прославили Тернопільщину та взяли участь в процесах державотворення України: серед них вчені, громадські діячі, етнографи, священнослужителі, митці, культурні діячі. На мапу нанесені фотоматеріали та бібліографічні відомості про всесвітньовідомих діячів у різних сферах діяльності. https://www.google.com/maps/d/u/0/edit

Тим часом талановита письменниця Люба Малецька завершила працю над ще одним цікавезним проєктом. Це «календар ювілейних дат літераторів Тернопільської обласної організації Національної спілки письменників України (2021-2025)». Але про це згодом – в окремій публікації.

Фото Валентини Семеняк.

null

 

 

null

 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #бібліотека, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #Центр Коронації слова
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: