На території Тернопільщини народилось багато відомих особистостей, які досягли успіхів в науці, мистецтві, спорті. Проте не всі імена відомих тернополян відомі сучасникам. Сьогодні хочемо це виправити та продовжити знайомити наших читачів із цікавими особистостями, які є уродженцями Тернопільського краю.

29 червня 1887 року в Тернополі народився Густав Рогальський. За життя він прославився як талановитий карикатурист та футболіст.

null

 

Відомо, що художню освіту він здобував в одному із вишів Німеччини. Після навчання став викладачем Академії образотворчих мистецтв у Кракові та вчителем малювання в краківських школах.

Він також був видавцем. Видав сатиричного журналу «Ріжки» та двотижневика «Карикатури». Чи не найбільше карикатур Густав Рогальський намалював з маршала Юзефа Пілсудського та інших політичних діячів тогочасної Речі Посполитої.

Окрім, мистецтва Густав Рогальський професійно грав у футбол. На полі був воротарем. Він, мабуть, навчився грі під час навчання в Німеччині. З 1908 року він грав за краківський клуб. Він брав участь в 1921 році в одному історичному матчі, першому фіналі чемпіонату Польщі.

Помер Густав Рогальський 24 грудня 1939 року в Пшегожалах (територія Польщі). Відомо, що його розстріляли німці. Про родину відомостей поки не знаходили.

Пропонуємо до перегляду карикатури авторства художника Густава Рогальського, виконані ним у період 1920-1930х років. Роботи митця зберігаються в музеях та приватних колекціях в різних країнах Європи.

Джерело фото: https://artinfo.pl

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #карикатури, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #Рогальський, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: